Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj má svůj atlas životního prostředí

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 10. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:7045|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Informací o životním prostředí není nikdy dost. Je samozřejmě nejlepší, když jsou podány názornou a přehlednou formou. 

Liberecký kraj dlouhodobě využívá geografické informační systémy (GIS) k  praktickým činnostem. Vydání Atlasu životního prostředí Libereckého kraje je další možností z jejich širokého uplatnění. Na 44 stranách, v 76 mapách, 25 grafech, 29 tabulkách, na 120 fotografiích a v množství textových boxů je představen stav životního prostředí v regionu.

„Atlas je určen nejen odborníkům, ale především žákům 2. stupně základních škol, studentům středních škol, pedagogům, úředníkům a širokému spektru veřejnosti. Komplexně seznamuje se situací v řadě oblastí – jako jsou například odpady, zemědělství, lesy, půda, ovzduší, ale i staré ekologické zátěže či ekologická výchova,“ řekl náměstek hejtmana Radim Zika, jehož resort publikaci připravil.

„Atlas by určitě nevznikl bez velké iniciativy odborné referentky GIS našeho resortu  Ireny Koškové a jejich spolupracovníků - Martina Modrého, taktéž od nás, a Jiřího Šmídy z Technické Univerzity Liberec. Za jejich kvalitní práci jim patří velké poděkování,“ doplnil Zika.

Autoři kladli velký důraz na vzdělávací funkci atlasu. Zamýšleli se nad vhodnou volbou témat jednotlivých map. V atlase nechybí tabulky statistických údajů, zeměpisné zajímavostí, vysvětlení odborných pojmů či odkazy na tematické webové stránky. Soubory otázek mají za cíl zamyšlení nad daným tématem.

Atlas byl vytištěn v nákladu 12.000 kusů a bude distribuován do škol po celém kraji.

Slavnostní křest nové publikace proběhl v multimediálním sále budovy krajského úřadu ve středu 8. října.

 

Informace o publikaci:

 

Atlas životního prostředí Libereckého kraje

 

Autoři:

Ing. Irena Košková

Krajský úřad Libereckého kraje, odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí

Ing. Martin Modrý, Ph.D.

Krajský úřad Libereckého kraje, odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí

Mgr. Jiří Šmída, Ph.D.

Technická univerzita v Liberci, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, katedra geografie

 

 

Atlasy patří k nejpopulárnějším objektům kartografické tvorby, a to od starověku až po současnost. Představují efektivní způsob představení určitého území v šíři a komplexnosti jevů, které se v něm odehrávají. Zvláštní skupinu atlasů tvoří tzv. regionální atlasy, které zobrazují území vymezené administrativními jednotkami. Atlas životního prostředí Libereckého kraje (dále Atlas ŽP LK) je specializovaným regionálním atlasem pokoušejícím se o ucelené zpracování tématu životní prostředí v rozsahu regionu Libereckého kraje.

 

Vydavatelem atlasu je Liberecký kraj, autorský kolektiv tvořili odborníci z odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Libereckého kraje a z katedry geografie FP Technické univerzity v Liberci. Náklad je 12 000 výtisků.

 

Tvorbu Atlasu ŽP LK ovlivnily předem pojmenovaná specifika:

1.      Zdroje dat: krajské úřady shromažďují velké množství prostorových dat v GIS i jiných formátech, které se mohou stát zdrojem dat pro tvorbu tematických map. Zdrojem tabulkových dat mohou být koncepční a strategické dokumenty. Cílem autorů atlasu bylo využít v maximální možné míře stávajícího datového skladu Krajského úřadu Libereckého kraje.

2.      Kritérium atraktivnosti: cílem zadavatele a vydavatele mapového díla bylo propagovat Liberecký kraj. Atlas jako kartografické dílo dosud nepatří mezi tradiční formy propagace regionu, a to především zvýšenou náročností na gramotnost čtenáře atlasu. O to více je nezbytné věnovat pozornost zajištěné atraktivního vzhledu a srozumitelnosti atlasu. K tomu lze využít grafických prvků map a atlasu jakými jsou záložky, grafy, fotografie apod., ale i vhodného barevného schématu.

3.      Vzdělávací funkce atlasu: důležitou funkcí atlasu je vzdělávat jeho čtenáře prostřednictvím informací obsažených v mapách i v dalších doprovodných nemapových prvcích. K tomuto účelu lze využít nejen vhodně volených témat map a jednotlivých částí atlasu, ale i populárně-naučně formulované souhrny tématu v úvodu mapového listu, zeměpisných zajímavostí, vysvětlení odborných pojmů, odkazů na tematické webové stránky. Mapy jsou doplněny o plovoucí boxy s informací vázanou přímo k určitému prvku mapy. Vzdělávací funkce je zdůrazněna souborem otázek k zamyšlení nad daným tématem. Samostatná kapitola podává informace o postupu tvorby atlasu v prostředí GIS.

4.      Elektronická forma atlasu: cílem tvůrců bylo využít Internetu pro široké zpřístupnění atlasu, jeho aktualizace a doplňování. Webová stránka s elektronickým atlasem bude realizována v roce 2009.

 

 

Pro Atlas ŽP LK byly stanoveny následující pravidla zpracování:

1.      Účel a cílová skupina

Prvotním účelem Atlasu ŽP LK je propagovat Liberecký kraj, a to cestou vzdělávání a osvěty. Atlas je určen primárně pro laického uživatele jak z okruhu široké veřejnosti, tak pro žáky a studenty základních, středních i vysokých škol a jejich pedagogy. Využití atlasu bude možné i na úřadech veřejné správy. Tematickým zaměřením atlasu je životní prostředí. Územní vymezení atlasu je dáno administrativním vymezením vyššího územně právního celku. Pro vymezení širších vztahů a vazeb k Libereckému kraji bylo s ohledem na specifickou příhraniční polohu kraje zvoleno území Euroregionu Nisa.

2.      Měřítko atlasu

Byly zvoleny čtyři měřítkové úrovně. Hlavním měřítkem atlasu je 1 : 250 000 určené pro obecné mapy (fyzickogeografické prostředí, administrativní členění) a pro vybrané další mapy (např. vodstvo, chráněná území). Měřítko 1 : 500 000 je určeno pro vedlejší mapy kraje a hlavní mapy Euroregionu Nisa. Měřítko 1 : 1 000 000 slouží k zobrazení doplňujících informací o Libereckém kraji. Pro vedlejší mapy Euroregionu Nisa bylo použito měřítko 1 : 2 000 000.

3.      Kartografické zobrazení

Mapy atlasu jsou vyhotoveny jednotně v Křovákově zobrazení a v souřadném systému S-JTSK.

4.      Kompozice map a atlasu

Pro celý atlas je stanovena jednotná kompozice mapových listů zahrnující prostor pro název mapového listu, názvy map a dalších nemapových prvků a mapová pole. Spodní část mapového listu je určena pro doprovodné informace (textové, tabulkové a grafické). Pro atlas je zvolen jednotný font písma, předem byla stanovena barevná schémata. Vzorová kompozice mapového listu (maketa) byla připravena v prostředí programu Adobe InDesign.

5.      Obsah atlasu

Atlas je dělen do osmi tematických částí: obecně (fyzickogeografické vymezení, administrativní členění, obyvatelstvo, euroregion, turistické cíle), neživá příroda (geologie, reliéf), půdy a lesy, ovzduší, voda (ochrana vodních zdrojů, významné toky a plochy, hospodaření, povodně), příroda a krajina (chráněná území, mezinárodní ochrana přírody, vegetace, památné stromy, typologie krajiny, ÚSES), dopady na životní prostředí (odpady, staré ekologické zátěže), učíme se (GIS, slepé mapy).

6.      Zdroje dat

Tematické mapy byly sestaveny z dat: datový sklad GIS Krajského úřadu LK, DMÚ 25, DIBAVOD, ArcČR 500, statistická data ČSÚ a národních statistických úřadů Polska a Saska, koncepční a strategické dokumenty Libereckého kraje a další.

7.      Technologie výroby

Tvorba datového modelu atlasu (digitalizace, analýzy), návrh znakového klíče a sestavení map proběhlo v prostředí ArcGIS 9.2. Data byla uchovávána ve formátech SHP a Personal Geodatabase. K zpracování rastrové (fotografie, DMR) a vektorové grafiky (grafy, legendy, popisky v mapě, měřítka) byly použity programy Adobe Photoshop a Adobe Illustrator. Pro sestavení mapových listů a celého atlasu byl použit Adobe InDesign.

 

Závěr

Atlas životního prostředí Libereckého kraje představuje na 44 stranách, v 76 mapách, 25 grafech, 29 tabulkách, na 120 fotografiích a v množství textových boxů životní prostředí kraje. Vydán byl v září 2008 v nákladu 12 tisíc výtisků. V době, kdy z iniciativy některých krajských úřadů vychází obdobná regionální atlasová díla, se Atlas ŽP LK pokusil o vytvoření originálního moderního regionálního atlasu určeného především základním a středním školám, které mohou nejvíce přispět ke vzdělání lidí žijících v tomto regionu.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky