Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří krajanskou Českou školu v chorvatské Končenici

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 03. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6299|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan navrhuje poskytnout 30 tis. Kč jako finanční příspěvek Československému ústavu zahraničnímu (ČSÚZ), Karmelitská 25, 118 31 Praha 1.

„Prostředky příjemce využije na doplnění knižního fondu knihovny České školy Josefa Růžičky v Končenici v  Chorvatsku, kterou navštěvují děti našich krajanů,“ vysvětlil hejtman Petr Skokan.

Česká základní škola Josefa Růžičky Končenice
Škola je vedena Josefem Heroutem. V rámci dlouhodobé spolupráce s touto školou a s mateřskou školou (ředitelka Gordana Tomášková) ČSUZ zařídil v základní škole knihovnu nazvanou Masarykova knihovna. Dodal vše včetně nábytku (stolky, židle, regály, stůl pro knihovnice) a techniky (videopřehrávače, DVD – domácí kino, počítač a další potřebné věci). Zařízení bylo následně doplněno o knižní a hudební fond v českém i v chorvatském jazyce. Knihovna je otevřena nejen pro žáky a učitele, ale pro všechny obyvatele Končenic. Škole byly také dodány vytvarné a sportovní potřeby a 12 počítačů s různými výukovými programy.

K Svazu Čechů patří také menšinové školy Jana Amose Komenského v Daruvaru a Josefa Růžičky v Končenici, mateřská škola Ferdy Mravence v Daruvaru a mateřská škola v Končenici. Všechny tyto instituce napomáhají k udržení české kultury a podílejí se na vytváření pocitu češství, ale hlavní roli hraje samozřejmě vždy rodina, ve které se udržují české tradice, český jazyk, české písničky. Po Ivanově Selu Češi ve 30. letech založili či osídlili další vesnice - Končenice (Končanica), Brestovec (Brestovac), Dežanovec (Dežanovac), Sirač a Baldjevinu v okolí Daruvaru. Až do 90. let 19. století bylo takových vesnic několik desítek a počet Čechů žijících v Chorvatsku se z 2088 osob v roce 1878 zvýšil až na 31 888 osob na přelomu století, přičemž nejvíce Čechů přišlo až po zrušení vojenské hranice. V současnosti je ale větší české osídlení kromě města Daruvaru (kolem 20 %) jen v Ivanově Selu, Končenici a Lipovci a dalších sedmi obcích, kde Češi tvoří nadpoloviční většinu. Přestože Čechů je i v dalších obcích stále dost, tvoří už minoritu. Však se také na přelomu tisíciletí při sčítání lidu hlásilo v Chorvatsku k české národnosti už jen něco málo přes 10 000 lidí. Tak velký úbytek ale není způsoben emigrací zpět do České republiky jako u krajanů z ukrajinské Volyně, ale stále se zrychlující asimilací.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky