Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pomůže přes internet na úřad i občanům z nejmenších obcí

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 01. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6007|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj hodlá předložit projekt  informačního systému e-POM (elektromická Podpora Obcí a Měst), který má usnadnit  komunikaci nejen občanů a samospráv, ale i úřadů samosprávy mezi sebou. Tento potřebný krok na cestě k zefektivnění samosprávných činností předpokládá  náklady ve výši 20 miliónů Kč.

„Základním kamenem e-POMu  jsou moduly Podání, Lehká spisová služba, Lehká úřední deska a Formulářový systém. Postupně se má stát součástí celkového zefektivnění komunikace občana a státu ať již v rámci eGovernmentu či  aktivity CzechPoint,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika, pověřený vedením resortu informatiky s tím, že projekt je plně v souladu s iniciativami Evropské unie, pro jeho financování se počítá s využití prostředků EU v rámci Integrovaného operačního programu.

„Tento e-POM tak bude představovat jedinou bránu k vyřízení všech záležitostí na všech úřadech, včetně elektronického podání dokumentů. Kromě úspory času na obou stranách přináší řešení také řadu interaktivních a proaktivních služeb s okamžitou zpětnou vazbou na občana či firmu a dialogové nástroje pro obousměrnou komunikaci e-mailem. V praxi to bude znamenat, že občan bude moci vybraná podání vyřídit z domova nebo kanceláře,“ doplnil.

A naopak pro potřeby úředníků zúčastněných úřadů poskytne systém například komunikační nástroje s klienty – časové rezervace, plánování schůzek, dožádání informací a dokumentů.

Navíc pro potřeby úřadů, které nemají vlastní elektronickou spisovou službu, elektronickou podatelnu a elektronickou úřední desku, poskytne odlehčenou vzdálenou virtuální verzi těchto aplikací.

Hlavním přínosem projektu  je podpora i těch nejmenších obcí jako subjektů samosprávy, které jsou v každodenním styku s občany. V závislosti na velikosti obce si však dosud ne všechny mohou pořídit vlastní informační systémy a aplikace. Proto je využití virtuálních služeb pro ně úsporou nejen prostředků, ale i času. Zároveň se zjednodušuje i komunikace občanů s úřady využitím elektronických podání a jejich automatickým směrováním kompetentním pracovištím samosprávy.

„Navrhovaný informační systém má zkvalitnit a usnadnit komunikaci občanů s úřady a institucemi obce  vytvořením komunikační platformy občan – úřad a  úřad – úřad, realizovat nové interaktivní služby samosprávy pro občany a návštěvníky měst, povýšit elektronickou podatelnu pro zajištění skutečné elektronické komunikace mezi občany a samosprávou, integrovat elektronické komunikační prostředí jednotlivých úřadů tak, aby bylo dosaženo plnohodnotného vyřízení požadavku v elektronické formě,“ popsal výhody a účel náměstek hejtmana.

Jinými slovy občanům systém umožní podat důležitá podání elektronicky či osobně v podatelně jakéhokoliv zúčastněného úřadu. Poté se může informovat, i být informován, o stavu vyřízení jako je potvrzení o přijetí, postoupení podání správnému a  příslušnému úřadu, přidělení zodpovědnému úředníkovi a podobně,“ dodal.

Projekt bude podle něj členěn do čtyř fází. Celková doba trvání projektu se přepokládá 1 rok + doba podpory. První fáze zahrnuje připojení a realizaci licencovaných modulů Lehká spisová služba, Lehká úřední deska a Formulářový systém.  Návazně, ovšem ještě v průběhu první fáze, bude započato se sběrem požadavků souvisejících s novými agendami, analýzou a návrhem základních aplikací Bodový systém, Odpady, Lehké účetnictví, Automatická sumarizace tabulek se statistickými daty a případně dalšími. Ve třetí fázi bude systém naprogramován, odladěn a otestován a čtvrtou fází je podpora systému po dohodnutou dobu, pravděpodobně pěti let.

Modul podání zahrnuje: Registr uživatelů - vede centrální evidenci uživatelů systému,   Distribuce podání -zajišťuje určení cílového úřadu pro dané konkrétní podání na základě určení odpovídající kompetence a místní příslušnosti předkladatele podání.

            Rozhraní spisových služeb -zajišťuje jednotné rozhraní ke spisovým službám zúčastněných úřadů, bez ohledu na konkrétní používanou spisovou službu.

            Modul lehká spisová služba - poskytuje virtuální spisové služby pro úřady, které svojí velikostí a rozsahem činnosti nepožadují existenci vlastní elektronické spisové služby. •        Modul lehká úřední deska - poskytuje informace obecného charakteru související s problematikou samosprávy jako jsou vyhlášky, novinky apod.

Součástí licence je využívání online, off-line klienta a jednoduchý editor XFClient. V on-line klientu, je pomocí zásuvných modulů (formulářů) připravených v zásobníku (kontejneru) možno vyplňovat, editovat, elektronicky podepsat a odeslat formuláře na místní samosprávu. „Samozřejmostí je možnost tisku, jak samotného formuláře, tak i odpovědi, zda byl formulář doručen a přijat. Formulářový systém bude mít využití především pro jednorázová podání, pro občany a pro samoobslužné kiosky a další obdobná zařízení,“ poznamenal Radim Zika.

Do aplikace off-line klient bude možné nainstalovat a následně stahovat ze zásobníku formulářů nové formuláře. V aplikaci bude možno formuláře vyplňovat, editovat, tisknout a následně odesílat na místní samosprávu. 

Modul bodový systém  zobrazuje informace registrovanému uživateli - řidiči o stavu bodového konta, řízení s tím souvisejícím apod. Modul odpady  maximálním způsobem automatizuje a zjednodušuje agendu úřadů související s touto problematikou. Modul lehké účetnictví  slouží jako virtuální systém, v němž mohou obce vést své účetnictví, Automatická sumarizace tabulek se statistickými daty  usnadní povinností úřadů s rutinními činnostmi.

„Primárním zdrojem financování projektu jsou prostředky Integrovaného operačního programu (IOP), který spadá do programovacího období 2007 - 2013. Zavádění ICT v územní veřejné správě, která si klade za cíl zvýšení kvality veřejných služeb a zvýšení informovanosti veřejnosti,“ zdůraznil náměstek hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky