Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj poskytne Severočeskému muzeu dotaci na restaurování sbírek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 01. 2021 15:54
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dotaci na restaurování exponátů ze sbírek poskytne Severočeskému muzeu v Liberci Liberecký kraj. Schválili to na svém zasedání 12. ledna krajští radní. Kromě toho se muzeum dočká také lepšího zabezpečení sbírek v depozitářích, vybavení pro uložení sbírkových předmětů a zařízení a vybavení konzervátorské dílny a digitálního pracoviště.

Výdaje na celý projekt přesahují 47 milionů, krajský příspěvek je deset procent. Z Evropské unie a státního rozpočtu poputuje devadesát procent, což činí 42,4 miliony korun, podíl Libereckého kraje je deset procent – 4,7 milionu. Pro Severočeské muzeum je to třetí projekt, podpořený Integrovaným regionálním operačním programem,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na restaurování více než 1300 sbírkových předmětů v celkem 21 podsbírkách Severočeského muzea jde největší část peněz: 33 milionů korun, což představuje 70 % rozpočtu. „Severočeské muzeum má statisíce sbírkových předmětů nevyčíslitelné hodnoty. Pokud jich restaurováním projde 1300, může to působit jako pár kusů. Bez dotace by to však v takovém rozsahu nešlo. Jsem tedy ráda, že díky ní jednak uchováme další část sbírek v dobrém stavu, a také budeme moci nabídnout návštěvníkům k vidění předměty, které bychom jinak vystavovali jen obtížně. Kromě zabezpečení depozitářů jsme totiž také získali prostředky na vybavení digitalizačního pracoviště, což znamená významný posun pro badatelskou práci i pro prezentování předmětů, které by nesnesly dlouhodobé vystavení,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Restaurováním se v současném pojetí míní především to, aby daný předmět byl očištěn, zbaven dalších nanesených vrstev z minulosti a někdy i neodborně provedených restaurátorských zásahů, zakonzervován  a případně citlivě doplněn o chybějící části. Cílem takového restaurování není, aby předmět vypadal jako nový, ale aby byly zachovány původní materiály a technologické postupy.

Zabezpečení sbírek v depozitářích, které pomohou peníze z projektu zajistit, se týká nákupu poplachových, zabezpečovacích, tísňových a kamerových systémů, mobilní klimatizace a hasicích přístrojů, stejně jako renovace a zvýšení bezpečnosti u vstupních dveří. Nákup vybavení konzervátorské dílny a digitálního pracoviště zahrnuje nářadí, skříně, regály, dílenský nábytek, obalový materiál, hardware i software, fotografickou techniku, spektrometr, skenovací zařízení, 3D Laser scanner, dron či speciální počítač. „To se netýká hlavní budovy muzea v liberecké Masarykově ulici, ale také jeho depozitářů v Mníšku, Harrachově, Jablonci nad Nisou, Liberci, Raspenavě a Sloupu v Čechách,“ doplnil radní Ulvr.

IROP + Min. místní rozvoj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky