Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj připravil konferenci Teorie a praxe v odpadovém hospodářství

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 10. 2011 12:45

Sdílet článek

 

Liberecký kraj, AOS Eko-kom a Envicon s.r.o. uspořádaly včera pod záštitou krajského radního pro zemědělství a životní prostředí Jaroslava Podzimka  v sídle Libereckého kraje konferenci nazvanou Teorie a praxe v odpadovém hospodářství.

Konference byla určena všem zástupcům měst a obcí, státní správě, odpadovým firmám a odborné veřejnosti.

„Letošní program byl věnován ekonomice odpadového hospodářství, integrovanému systému nakládání s odpady i nové legislativě,“ řekl radní.

„Svaz měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR oficiálně představily aktualizovanou Strategii rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR a účastníci se seznámili s návrhem koncepčního řešení dlouhodobě udržitelného odpadového hospodářství, protože je důležitá pro další plánování na úrovni jednotlivých měst a obcí,“ doplnil.

Strategie podle něj navrhuje nové či upravuje stávající ekonomické nástroje – dvousložkový poplatek za odstraňování odpadů složený z kompenzačního poplatku a poplatku za skládkování, jednotného zpoplatňování občanů místním poplatkem a zpoplatnění dalších subjektů využívajících systém obce, jako jsou živnostníci a uživatelé rekreačních objektů.

Program konference se skládal ze tří bloků - jeden blok teorie a dva bloky dobrých příkladů praxe z celé ČR.

„Do programu konference se nám podařilo získat přednášející z měst a obcí, kde jsou zavedeny opravdu efektivní a zajímavé systémy odpadového hospodářství. Jednalo se o inspirativní příklady,“ zhodnotila za pořadatele Ida. Svobodová.

Na základě zpětné vazby, kterou účastníci organizátorům poskytli prostřednictvím evaluačních dotazníků, lze podle ní konstatovat, že konference byla velmi dobře zorganizovaná a program by zajímavý. Mezi nejlépe hodnocené prezentace prvního bloku patřilo vystoupení B. Němcové ze Svazu měst a obcí ČR, která představila Strategii odpadového hospodářství, jako podkladu pro tvorbu novely zákona o odpadech.

Dalším velmi kladně přijatým prezentacemi bylo přehledné zhodnocení ekonomiky odpadového měst a obcí v ČR, které představila RNDr. M. Vrbová ze společnosti Eko-kom, a.s., přehled aktuálního stavu odpadového hospodářství, které účastníkům prezentovala M. Miklasová z Krajského úřadu Libereckého kraje.

S největší zájmem účastníků se ale setkal blok příkladů dobré praxe. Mezi nejzajímavější příspěvky patřila prezentace P. Ašenbrenera, starosty obce Otvice – management odpadového hospodářství obce, prezentace M. Hatky, místostarosty města Letohrad – motivační systém sběru VSKO ve městě a R. Moulise, tajemníka města Velvary – motivační systém sběru VSKO v obci, ale i prezentace P. Matyáše, starosty města Rokytnice nad Jizerou – zapojení živnostníků do systému OH města.

„Výstupy konference ukazují, že téma odpadového hospodářství obce je stále aktuální problematikou a prezentace formou dobrých příkladů se setkalo s velkým ohlasem a přijetím u účastníků konference,“ zdůraznil Jaroslav Podzimek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky