Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj přispěl na vyšetření nebezpečné nákazy včelím morem

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 11. 2011 16:05

Sdílet článek

  

Rada kraje schválila přesun finančních prostředků ve výši 150.000 Kč z dílčího ukazatele Ochrana přírody do dílčího ukazatele Rozvoj zemědělství na poskytnutí dotace Českému svazu včelařů o.s., okresní organizaci Česká Lípa, na vyšetření moru včelího plodu v částech okresu Česká Lípa, Liberec a Semily.

 

Vyšetření budou prováděna v měsících listopad a prosinec 2011 v okrese Česká Lípa – 402 stanovišť, Liberec – 27 stanovišť, Semily – 14 stanovišť, především jako preventivní opatření dalšího šíření této nebezpečné nákazy.

„Tímto opatřením by bylo možno včas objevit a poté likvidovat nová ohniska nákazy a předejít tak případnému dalšímu rozšíření této velmi nebezpečné choroby včelího plodu,“ uvedl radní pro zemědělství a životní prostředí LK Jaroslav Podzimek s tím, že příjemce dotace zajistí koordinaci prací s okresními organizacemi Českého svazu včelařů v Liberci a v Semilech.

 

Včelí mor byl podle něj před dvěma lety příčinou likvidace velkého množství včelstev v okrese Česká Lípa. V letošním roce bylo již objeveno několik klinických nákaz a objevují se stále další ložiska. Úbytkem včelstev dochází k nedostatečnému opylení flory a velkým finančních ztrátám pro včelaře.

Na doporučení Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj bude šetření prováděno i v okresech Liberec (stanoviště včelstev bezprostředně navazují na stávající ochranná pásma okresu Česká Lípa). Po dohodě s okresní organizací Českého svazu včelařů v Semilech bude kontrola provedena i v lokalitách okresu Semily.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky