Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj vyhlásí speciální dotační program na zmírnění následků sucha v lesích

03. 02. 2016

Extrémně suché a teplé počasí v loňském roce negativně ovlivnilo stav lesů v kraji, došlo ke značnému úhynu obnovených lesních porostů. U lesních kultur založených v roce 2015 úhyn dosáhl 35 %. Sucho se podepsalo i u kultur založených v letech 2013 a 2014 (odhadem 15-20 %). Liberecký kraj proto ke zmírnění následků vyhlásí speciální dotační program.

Průvodním jevem klimatického extrému je i náběh kůrovcové kalamity ve smrkových lesích. Smrky jsou výrazně oslabené. V současné době mají pouze 3 - 4 ročníky jehlic, oproti standardním 6 – 7. Je velmi pravděpodobné, že na jaře 2016 dojde ke kalamitnímu šíření kůrovců a plošnému úhynu smrkových lesů. Tomuto scénáři by mohlo zabránit pouze chladné a deštivé počasí v průběhu celého vegetačního období v roce 2016. Již v září a říjnu 2015 byl zjištěn prudký nárůst uhynulých smrků. Meziročně se jedná o sedminásobný nárůst.

Liberecký kraj ke zmírnění následků sucha připravuje vyhlásit speciální dotační program.

Navrhovaná opatření:

1. Dotace na opakovanou obnovu uhynulých kultur. Dotace bude sazbová na každou použitou sazenici.

2. Dotace na preventivní opatření proti šíření kůrovců. Zde se jedná zejména o instalaci a asanaci tzv. lapáků, což jsou pokácené a odvětvené smrkové kmeny, které lákají namnoženou populaci kůrovce a chrání tím stojící stromy.

„V současné době byly pro tento účel vyčleněny zvláštní prostředky ve výši 2,5 mil. Kč. Vlastní pravidla programu chceme vyhlásit v březnu,“ říká náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

K informování vlastníků lesů zorganizuje Liberecký kraj celkem tři semináře (17. 2. v Liberci, 18. 2. v Semilech a 25. 2. v České Lípě).

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624