Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zahájil jednání o možném majetkovém vstupu města Česká Lípa do společnosti Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 03. 2015 16:43

Sdílet článek

O nabídce majetkové účasti v akciové společnosti NsP ČL městu Česká Lípa jednala včera rada kraje. Nabízí se několik variant řešení, od odkupu akcií společnosti městem Česká Lípa od kraje a získání procentuálního podílu ve společnosti, přes navýšení základního jmění společnosti o finanční vklad města či kombinací obou výše uvedených postupů.

Vhodným řešením je spolupráce s místní samosprávou, která by podílem svých investic mohla vstoupit do vlastnické struktury nemocnice.

Při navýšení základního jmění společnosti o finanční vklad města by finance mohly být použity přímo na rozvoj společnosti. Pokud by základní jmění navyšovali přímo akcionáři, znamenalo by to určité zjednodušení procesů, kdy by město odkoupilo např. jednu kmenovou akcii a poté by se souhlasem kraje došlo k navýšení základního jmění a tedy i podílu města.

 „Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa má dlouhodobě problémy se stavem areálu, v jehož důsledku je zřejmá podinvestovanost v oblasti budov a technologického zázemí. V září roku 2014 byl dokončen projekt zateplení, při kterém byla realizována výměna oken a zateplení budovy monobloku, polikliniky a dětské nemocnice. Nyní je nutné zaměřit pozornost na projekt rekonstrukce zdroje tepla a chladu a vnitřních rozvodů nemocnice, které jsou téměř v havarijním stavu. Bez investic zůstávají též stravovací provoz a prádelna. Problematický je obrovský areál nemocnice
a chátrající budova ubytovny. Prodej tohoto majetku by mohl přinést prostředky na rozvoj nemocnice,“
říká Petr Tulpa, radní pro resort zdravotnictví. 

 

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. nechala vypracovat znalecký posudek na majetek nemocnice. Společnost BENE FACTUM a.s. ocenila 100 % akcií (totožné s oceněním společnosti) částkou 297.683.000 Kč (stav k 30. 9. 2014).

 

Liberecký kraj je 100% akcionářem společnosti NsP ČL, jenž byla jako příspěvková organizace zrušena usnesením zastupitelstva kraje k 30. 9. 2007. K datu 1. 7. 2007 došlo
k převodu všech činností včetně činností provozovatele nestátního zdravotnického zařízení z Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, příspěvková organizace, na Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

NsP ČL je ve svém spádovém území, okres Česká Lípa, jediným lůžkovým zdravotnickým zařízením, v některých oborech poskytuje péči i mimo území Libereckého kraje (Šluknovský výběžek) – spád cca 110 000 obyvatel. Lůžkový fond nemocnice aktuálně představuje
347 akutních lůžek, 6 lůžek dlouhodobé, intenzívní ošetřovatelské péče a 122 lůžek následné péče, kde je ročně hospitalizováno téměř 19 000 pacientů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky