Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajská delegace navštívila sídlo NATO v Bruselu

12. 06. 2008
[id:6561|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ve čtvrtek 5. června zavítala do Bruselu delegace krajských a místních politiků v čele s hejtmanem Petrem Skokanem. Vedle něj byli členy delegace Hana Moudrá, starostka města Česká Lípa a členka Zastupitelstva LK, Martin Půta, starosta města Hrádek nad Nisou a člen Zastupitelstva LK, Jan Farský, starosta města Semily, Jan Stejskal, místostarosta města Česká Lípa, a Jaroslava Hámová, členka Rady města Doksy. „I když se jednalo pouze o jednodenní návštěvu, program, který pro nás připravil vedoucí  Zastoupení Libereckého kraje v Bruselu Pavel Branda a jeho zástupce Josef Jarý byl velmi nabitý,“ uvedl hejtman Petr Skokan.

Dopoledne totiž navštívili členové delegace sídlo krajského zastoupení LK na ulici Av. d´Auderghem 84, kde pro ně byla připravena prezentace o fungování zastoupení, informace  o českém předsednictví v Radě EU a přehled aktuálního vývoje debaty o budoucnosti kohezní politiky po roce 2013.„Vedoucí našeho zastoupení Pavel Branda nám rovněž představil zajímavé možnosti čerpání finančních prostředků z tzv. komunitárních programů administrovaných přímo z Bruselu, například monitoring výzev na webu zastoupení, vyhledávání evropských partnerů pro projekty a spolupráci a podobně,“ doplnil hejtman.

Poté delegace navštívila Výbor regionů, kde se její členové seznámili s jeho prací, pravomocemi a zaměřením.

„Hovořilo se například o regionální politice EU a fungování bruselských regionálních zastoupení. Naše sídlo zůstává nadále na stejném místě společně se Středočeským a Jihočeským krajem, i když většina krajských „vyslanectví“ se zabydlela v tzv. Českém domě. Pro nás je to stále finančně výhodnější a efektivnější,“ poznamenal Petr Skokan po přednášce pracovníka Výboru regionů Jana Bláhy.

Následovala krátká prohlídka Evropského parlamentu a diskuse s poslanci Janem Zahradilem a Oldřichem Vlasákem, který je zároveň předsedou Svazu měst a obcí ČR a byl tak schopen diskutovat o konkrétních problémech samospráv. Hovořili jsme o evropských financích, práci europoslance, vodohospodářských projektech či otázce urbánní dimenze strukturálních fondů,“ podotkl Petr Skokan.

Hlavním bodem pracovní návštěvy Bruselu však bylo přijetí velvyslancem ČR při NATO Štefanem Fülem v ústředí NATO. Během téměř tříhodinového programu, který Stálá delegace ČR při NATO pro členy liberecké delegace připravila, byla možnost seznámit se s fungováním této organizace, s působením ČR v ní a debatovat nad aktuálními otázkami jak na úrovni NATO, tak rovněž nad otázkami, které se dotýkají přímo ČR či jejich regionů.

„Diskutovali jsme například o aktivitách NATO v oblasti pomoci při katastrofách a to především v souvislosti s rušením tzv. záchranných praporů v krajích. Je to i pro mne určité uklidnění, když nám Petr Luňák (NATO Public Diplomacy Division) a náměstek generální tajemníka NATO Jiří Šedivý vysvětlovali, že v ústředí NATO existuje již od roku 1998 tzv. Euro-atlantické koordinační centrum pro reakce na katastrofy (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), které může v případě potřeby koordinovat poskytnutí pomoci v krizových situacích. Tedy na požádání vlády i v České republice,“ prozradil hejtman s tím, že velvyslanci rovněž nabídl  informace o výrobcích i technologiích vznikajících na územní kraje, které by mohly být vhodné pro potřeby NATO.

 

Diskuse s velvyslancem Štefanem Fülem pokračovala i v průběhu slavnostní recepce v jeho rezidenci, kam byla delegace na večer pozvána.

„Všichni členové naší delegace se shodli, že náročný celodenní program byl velmi zajímavý, profesionálně připravený i lidsky příjemný. Považuji naši krátkou misi v Bruselu za jednu z nejúspěšnějších a nejefektivnějších v historii existence našeho zastoupení v Bruselu,“ zhodnotil  návštěvu města hejtman.      

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302