Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská nemocnice v Liberci otevřela nově zrekonstruovanou urologickou ambulanci

Šírová Květa

  • 12. 04. 2012 17:30

Sdílet článek

Krajská nemocnice v Liberci dnes slavnostně otevřela nově zrekonstruovanou urologickou ambulanci. Slavnostního přestřižení pásky se kromě generálního ředitele KNL, a. s. Jiřího Veselky a primáře liberecké urologie a lékařského ředitele KNL Jana Mečla zúčastnil také hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD). Rekonstrukce probíhala od ledna 2012 a skončila 11. 4. Pro pacienty se dveře nových prostor otevřou koncem dubna. Celá rekonstrukce stála 5,3 mil. korun. Nemocnice tyto náklady uhradila z vlastních zdrojů.

„Velmi mě těší, že jedna z největších nemocnic v naší republice dnes otevřela další rekonstruovanou ambulanci. Špičkové vybavení, které se zde bude využívat v kombinaci se zkušeným personálem a dobře vypadajícími prostory je dobrá cesta k ještě komfortnější péči o pacienty. Další dobrou zprávou je, že Krajská nemocnice v Liberci hradila celou rekonstrukci ze svých příjmů, což šetří rozpočty jak Libereckého kraje, tak Statutárního města Liberec,“ řekl hejtman.

Ambulance je moderně vybavena (součástí vybavení jsou například dva ultrazvuky nebo tenké ohebné flexibilní cystoskopy) a umožňuje tak díky moderní technice provádět řadu výkonů bez nutnosti hospitalizace – např. biopsie prostaty, cystoskopie s ošetřením menších nálezů v močovém měchýři. V letošním roce je navíc v plánu dokončit vybavení centra pro léčbu močových kamenů nákupem přístroje pro mimotělní rázovou vlnu.

„Modernizace urologických ambulancí navazuje na modernizaci ambulantních provozů chirurgie, traumatologie a zřízení urgentního příjmu, která proběhla v letech 2009 a 2010. Po mnoha letech se tak pacienti urologie dočkají odpovídajícího komfortu, který je doprovázen maximální snahou personálu o rychlé odbavení a minimalizaci čekací doby,“ řekl primář liberecké urologie a lékařský ředitel KNL, a. s., Jan Mečl s tím, že se pacienti na vyšetření objednávají a personál se snaží nepřekročit čekací dobu 15 minut.

Urologie krajské nemocnice Liberec byla založena v roce 1956, a patří tak mezi nejstarší v naší zemi. Na oddělení pracuje šest kmenových lékařů pod vedením primáře Jana Mečla (primářem od roku 2001). Spektrum poskytované péče pokrývá obor urologie v celé šíři, je i nedílnou součástí Komplexního onkologického centra. Jako jediné v kraji zajišťuje oddělení nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou urologickou péči. Za posledních 10 let (2001-2011) stoupl počet ošetřených pacientů v ambulanci téměř o 50 procent. V roce 2011 ošetřili urologové v ambulanci celkem 4017 pacientů, proběhlo 10 462 ošetření a na oddělení bylo provedeno 1059 operací. Průměrná ošetřovací doba (4,3 dne) patří na liberecké urologii k nejkratším v České republice.

„Vzhledem k vysokému počtu ošetření bylo potřeba stávající prostory zrekonstruovat, tak abychom zvýšili komfort pro pacienty, ale i pro personál,“ dodal generální ředitel KNL Jiří Veselka.

Kapacita ambulance se blíží svému maximu, objednací doby jsou přibližně tři měsíce, akutní stavy a podezření na nádorové onemocnění však řeší lékaři ihned.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky