Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajská povodňová komise Libereckého kraje – nejsložitější situace je v Dolní Sytové

27. 02. 2012

 

Krajská povodňová komise Libereckého kraje (KPK LK), kterou dnes v 9  hodin v zastoupení předsedy KPK LK, hejtmana LK, svolala už potřetí jeho statutární náměstkyně Lidie Vajnerová (SOS), vyslechla informace členů KPK LK - ředitele HZS LK plk., Romana Hlinovského, ředitele Povodí Labe Jaroslava Janouška, ředitele KP ČR plk. Milana Franka, radního Jaroslava Podzimka (ČSSD) a dalších.

Bylo konstatováno že situace na toku v Rakousích a Dolánek a níže se stabilizovala díky použití bagrů. Tyto částečně rozbité kry se uvolnily a opustily kolem Pernerova mlýna ve Svijanech Liberecký kraj. Specialisté na trhavé práce ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín v průběhu včerejšího odpoledne a večera monitorovali terén a s odstřelem ker u Dolní Syrtové (spadá pod obec Háje nad Jizerou), kde je nejdelší úsek (cca 3 km) nahromaděných ker, začali dnes dopoledne.

Podle Lidie Vajnerové Povodí Labe navíc ještě dnes nasadí speciální bagr od firmy Posltav Praha s dvacetimetrovým ramenem, který začne puklé kry odstraňovat z toku na břehy.

Další práce řídí povodňové komise ORP Železný Brod, ORP Semily a ORP Turnov ve spolupráci s Krajskou povodňovou komisí LK, HZS LK a policií.

„Vyzýváme obyvatele žijící v těchto lokalitách, aby se řídili pokyny místní samosprávy, hasičů a policistů, kteří budou zajišťovat bezpečnost odstřelů a vždy na určitý čas uzavřou přístupové cesty,“ řekla náměstkyně hejtmana s tím, že bezpečná zóna od epicentra odstřelu  je od sto do dvou set metrů.

Krajská povodňová komise LK nadále sleduje vývoj počasí a znovu zasedne v  případné změny povětrnostních podmínek a stavu vody.

.

Podrobnější informace na povodňovém portálu Libereckého kraje

http://maps.kraj-lbc.cz/mapserv/dpp/ RYCHLÉ ZPRÁVY můžete zde sledovat na   ON-LINE INFO (odkaz z menu vlevo) 

nebo www.facebook.com/pages/Povod%C5%88ov%C3%BD-port%C3%A1l-Libereck%C3%A9ho-kraje/160789340618713

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588