Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajská vědecká knihovna získala ocenění za projekty pro handicapované uživatele

14. 02. 2018

Již podruhé udělovali zástupci města Liberce ceny za Kulturní počin roku a stejně jako rok minulý, i letos získala Krajská vědecká knihovna 3. místo.

Zatímco v loňském roce knihovna uspěla s výstavou lidových krojů Horní Lužice, tento rok členové hodnotící komise a městští radní ocenili aktivity, kterými knihovna přispěla k rozvoji čtenářství u handicapovaných klientů.

„Liberecká krajská knihovna z mého pohledu naprosto skvěle pochopila svou úlohu a usiluje o to, zajišťovat veřejnou službu opravdu všem čtenářům vč. významně minoritních skupin. Mohu ji k tomu jen tleskat a děkovat za to. Ocenění za třetí místo získala naprosto zaslouženě,“ poznamenal náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

V dlouholetém projektu Děti čtou nevidomým dětem byla v minulém roce nahrána již 16. audiokniha („Spící město“ spisovatele Martina Vopěnky). Úplnou novinkou pak bylo vytvoření interaktivní Znakoknihy věnované neslyšícím (leporelo „Český ráj a jeho tajemství“ Lucie Seifertové tlumočené do českého znakového jazyka).

Naše knihovna se snaží vycházet vstříc handicapovaným uživatelům. Oba projekty vnímáme jako velmi důležité a rádi bychom je realizovali nadále,“ uvedla ředitelka Krajské vědecké knihovny Blanka Konvalinková. „Za vším je mnoho práce mých kolegyň, zejména Radky Vojáčkové, Táni Kuželkové a Lucie Romancové, ale samozřejmě i celých zpracovatelských týmů. Ocenění tedy patří především jim,“ dodala Konvalinková. 

V letošním roce je pro projekt Děti čtou nevidomým dětem připravena kniha „Útěk Kryšpína N.“ od Ivony Březinové, v projektu Znakokniha padl výběr na knížku „Zahrada“ autora Pavla Čecha.

„Pracovníci Krajské vědecké knihovny se snaží neustále rozšiřovat nabídku pro nejrůznější skupiny čtenářů. A daří se jim to znamenitě. Znakokniha „Český ráj a jeho tajemství“ je jedním ze skvělých výsledků této snahy,“ oceňuje práci knihovníků Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tisková zpráva Krajské vědecké knihovny v Liberci, autor: Michaela Valterová

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302