Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské slavnosti přivítaly tisícovku návštěvníků

Šírová Květa

  • 26. 06. 2011 10:56

Sdílet článek

Na Krajské slavnosti, které se konaly v pátek 24. června, pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera v areálu Zámku v Lomnici nad Popelkou zavítala tisícovka návštěvníků.

„Krajské slavnosti, které pořádá každý rok Liberecký kraj se letos konaly v Lomnici nad Popelkou. Slavnosti nejsou ale záležitostí pouze kraje, ale celého regionu, ve kterém se konají. V Semilském regionu se konaly naposledy v roce 2007, a to ve městě Turnov. Letos se do regionu opět vrátily. Lomnice nad Popelkou a její představitelé v čele se starostou Vladimírem Mastníkem připravili pro slavnosti skvělé podmínky a za to jim patří velký dík,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

„Program slavností byl opět sestaven tak aby oslovil a zaujal návštěvníky všech věkových kategorií a přiblížil jim dění a dovednosti nejen regionálních, ale také přespolních umělců,“ přiblížil průběh slavností náměstek hejtmana LK Vít Příkaský, který je společně se starostou Lomnice nad Popelkou Vladimírem Mastníkem slavnostně zahajoval.

Program slavností zahájil dětský pěvecký sbor ZŠ Lomnice nad Popelkou. Následovalo divadelní představení „Stolečku, prostři se“ v podání Luďka Richtera z Divadelní společnosti Kejklíř. Své dovednosti a šikovnost předvedly v průběhu dvouhodinového bloku děti z DDM Sluníčko v Lomnici nad Popelkou. Na své si jistě přišli také milovníci dechové hudby, a to hudebním blokem dechové hudby Táboranka, kterou doprovázelo vystoupení mažoretek z DDM Sluníčko. Děti také velmi pobavila oblíbená balónková show. Následovaly hudební bloky kapel Bohemia Univerzal Band, OLD STARS Liberecký dixieland a ostravských Nightwish revival. Adrenalin v krvi návštěvníků zvedl Honza Sladký, který předvedl perfektní biketrialovou show včetně přeskakování figurantů z řad diváků. Dalším adrenalinovým vystoupením byla ukázka co všechno se dá zvládnout na trampolíně v podání závodníků a čerstvých mistrů ČR z Lokomotivy Liberec. Správný rytmus nastolila bubenická show skupiny Barrel Battery. Disciplínu a výcvik zámeckých stráží předvedla skupina dobového šermu MANUS REGIS.

Součástí programu slavností byl také Krajský pětiboj členů Rady Libereckého kraje. Své síly mezi sebou měřilo sedm členů Rady LK, a to hejtman Stanislav Eichler, statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová, náměstci hejtmana Vít Příkaský a Radek Cikl, radní Zdeněk Bursa, Jaroslav Podzimek a Pavel Petráček. Celkem v pěti disciplínách, bylo úkolem radních LK předvést, co všechno musí politik zvládnout. První disciplínou byl kop na bránu, protože každý politik musí mít správnou trefu. Druhou disciplínou bylo vázání kravaty. Třetí disciplína byl skok z místa, protože každý politik se musí rychle přizpůsobit a Lomnice nad Popelkou je skokanským městem. Poslední dvě disciplíny byly věnovány zdravovědě a bezpečnosti na silnici. Radní LK měli proto za úkol resuscitovat miminko a správně připoutat dětskou autosedačku.

Poté se již areál Zámku zaplnil do posledního místečka a na pódiu rozbalil svou show hlavní host večera XINDL X s kapelou. Téměř hodinovou show pobavil tisícovku návštěvníků. Následovala delší odmlka, po které to fantasticky rozbalila kapela ŠKWOR. Ohňovou tečku za celými slavnostmi udělali muži a ženy ze seskupení Firelovers, kteří rozsvítili areál ohňovými efekty.

Kromě dění na pódiu a před ním byl pro návštěvníky přichystán také bohatý doprovodný program: Prezentace Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje, Ukázka vybavení a kurzy první pomoci Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Prezentace cestovního ruchu v Libereckém kraji, Atrakce pro děti: Skákací hrad a trampolína, Malování na obličej, Workshop pro děti – DDM Lomnice nad Popelkou, Prodej regionálních potravinářských výrobků, ukázka řemesel a další.

V průběhu čtyřměsíčních příprav Krajských slavností probíhala také fotosoutěž na téma Toulky Českým Rájem určená studentům středních škol se sídlem v Libereckém kraji. Odborná porota ve složení fotografové Milan Drahoňovský a Zdeněk Lín a zástupce Krajského úřadu Libereckého kraje Romana Halušková vybrala z došlých fotografií tři vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo v rámci programu krajských slavností, takže z rukou hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera si diplom za první místo odnesla Hana Pešková, druhé místo převzala Barbora Vítová a třetí patřilo Lucii Chýlkové. Ostatní autoři fotografií si mohli o svých dílkách alespoň popovídat s fotografy při besedě, která se po vyhlášení konala v prostorách Zámku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky