Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajský úřad LK připravil první slavnostní obřad k nabytí státního občanství - žadatelé pronesou slib věrnosti republice

09. 09. 2014

Oddělení matrik a státního občanství Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci přichystalo na zítřek novinku  - první slavnostní obřad k nabytí státního občanství České republiky.

První takové slavnostní akty se uskuteční ve středu 10. září 2014 v 10 a v 10,30 hodin v zasedací místnosti Rady Libereckého kraje, 3. p. místnost 328.

 „Jde o složení státoobčanských slibů. Cizinec, který požádal o udělení českého občanství, a jeho žádosti bylo ministerstvem vnitra vyhověno, se českým státním občanem stane právě okamžikem složení slibu před ředitelem krajského úřadu. Obřadu se účastní nejen osoba, která slib skládá, ale srdečně zveme i její rodinu či přátele, “ vysvětlila vedoucí oddělení matrik a státního občanství Jaroslava Ježková.

„Těší nás, že i na našem krajském úřadu už můžeme slavnostní obřady pořádat,“ dodala.

Státoobčanský slib se skládá veřejně a slavnostním způsobem.

„Obřad probíhá tak, že nejprve představíme přítomné, pak následuje proslov ředitele KÚ LK René Havlíka, který  poté  přijme slib, který žadatel musí nahlas vyslovit  - Slibuji na svou čest věrnost České republice. Slibuji, že budu dodržovat její Ústavu a ostatní zákony České republiky," popsala slavnostní akt Eva Jandová, metodička státoobčanských agend KÚ LK s tím, že dále zazní česká státní hymna a následuje podepsání veřejných listin, pamětní knihy a předání Listiny o udělení státního občanství ředitelem krajského úřadu.

Podle ní tento postup předepisuje nový zákon O státním občanství z roku 2013. Předtím cizinci skládali slib do rukou městských tajemníků Obcí s rozšířenou působností  III. stupně. V Libereckém kraji to jsou  Česká LípaFrýdlantJablonec nad NisouJilemniceLiberec, Nový BorSemilyTanvaldTurnovŽelezný Brod.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588