Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajským dnům nepřálo počasí, kdo však přišel, určitě nelitoval

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5668|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Turnov a Hrubá Skála byly letos místy III. ročníku třídenních Krajských dní Libereckého kraje – již tradičně  přehlídky  regionálních umělců, dobrovolných organizací a zájmových spolků. Spolu s moderátorkou prvního dne Mahulenou Bočanovou Krajské dny ve čtvrtek zahájili předseda Senátu a senátor za Liberecko Přemysl Sobotka, hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, náměstek hejtmana Radim Zika, radní Vít Příkaský a starostka Turnova Hana Maierová.

„Těmto kulturními akcemi chceme podpořit  pocit sounáležitosti s naším krajem a představit zajímavé lidi z našeho regionu. To jsou hlavní cíle putovních Krajských dnů, které jsme letos po Liberci a Jablonci nad Nisou připravili do srdce Českého ráje,“ vysvětlil hlavní cíle tvořící se nové tradice Libereckého kraje hejtman Petr Skokan s tím, že jedno mají všechny ročníky společné. Jsou určeny široké veřejnosti všech věkových kategorií, které každoročně chceme nabídnout něco typického pro Liberecký kraj.

Všude na návštěvníky, které zejména ve čtvrtek a v pátek takřka bez ustání sprchoval déšť,  čekal pestrý program včetně koncertů, soutěží a tradiční prezentace zahraničních partnerů ze Slovenska, Polska a Německa.. 

Krajské dny odstartoval jablonecký taneční soubor Topdance, představil se soubor Nisanka, pokračovala kapela Veselí pozůstalí a zaplněné náměstí se vpodvečer rozeznělo písněmi, jediné  mimo regionální skupiny, populární kapely Děda Mládek Illegal Band.

Po Star Dance Mahuleně Bočanové a jejím partneru Jaroslavu Kunešovi nechyběla módní přehlídka, ukázky historického šermu skupiny Grex Sever a koncert kapely Funk Corporation Turnov.Tečku za prvním dnem  udělal skvělý ohňostroj a vystoupení Magdaleny Brožkové a jejího bandu a kapely Hotentot..

Druhý a třetí den se Krajské dny přesunuly na zámek Hrubá Skála a jeho okolí. Na zámeckém nádvoří se kromě zahraničních partnerů a sdružení Český ráj o dobrou náladu se starali známí  moderátoři Marcela Augustová a Jan Žíla a živá muzika, v pátek mimo jiné vystoupila skupina BG Bazar a v sobotu  známé  Berušky z Jablonce nad Nisou.

Dětem a jejich rodičům byla po oba dny na Hrubé Skále určena Pohádková rokle plná čertů. vodníků a zbojníků, milovníci vědy zase navštívili pozorovatelské stanoviště České astronomické společnosti a dalekohledy si prohlédli Český ráj a třeba i Ještěd.

Další návštěvníci se v sobotu vypravili spolu s patronem „Vejšlapu skalákem“ Radimem Zikou, hejtmanem a Vladimírem Richterem, radním pro dopravu, na sedmikilometrovou pouť, kterou si všichni dobrovolně prodloužili sbíráním hub. Turisté nosili plné tašky a koše podhřibků, hřibů a dalších jedlých druhů. I ti, kteří přišli na Hrubou Skálu až z Vrchlabí pěšky. Jiní návštěvníci se točili kolem zámku na kolech, další tlačili kočárky sdětmi a kupovali jim cukrovinky.

Opravdovou  hudební lahůdkou sobotního odpoledne pak byl pro milovníky vážné hudby koncert Turnovského kvarteta Ad Libidum v kostele Sv. Josefa na Hrubé Skále, který uváděl náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Antonín Schäfer.

Součástí Krajských dnů bylo i vyhlášení Stavby roku Libereckého kraje a vyhlášení a ocenění vítězů výtvarné soutěže Pamětihodnosti Libereckého kraje, které na pódiu odměnila starostka České Lípy Hana Moudrá. Zároveň byla v Muzeu českého ráje v Turnově slavnostně pokřtěna kniha Libereckým krajem – Osobnosti.

„Krajské dny považuji za velmi úspěšné, i když nám nepřálo počasí. Určitě však ti, kteří vážili cestu, ať do Turnova nebo na Hrubou Skálu, určitě nelitovali. Naši regionální umělci ukázali, že hodně umějí a mají lidem co nabídnout. Každý z návštěvníků si určitě vybral, zvláště když jsme mysleli i na děti,“ zhodnotil krátce letošní Krajské dny Petr Skokan.

Příští rok se uskuteční Krajské dny na Českolipsku.    









 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky