Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajští radní aktualizovali ceník za zřízení věcných břemen. U společnosti ČEZ Distribuce zvolí cestu znaleckého posudku

08. 12. 2021

Podle zákona o podmínkách podnikání v energetice mají poskytovatelé těchto typů služeb za povinnost při uložení energetického vedení zřídit si věcné břemeno na cizí nemovitosti. Vlastníkem pozemků, na nichž si jednotlivé společnosti zřizují věcná břemena, je také Liberecký kraj. Ten to umožňuje za poplatek podle ceníku, jehož úpravu včera schválili krajští radní. Tato změna ceníku odblokuje spor s ČEZ Distribuce, která nechtěla původní ceníkové platby za zřízení věcného břemene hradit s odkazem na novelu zákona o podmínkách podnikání v energetice.

Podle aktuálního ceníku budou ČEZ Distribuce a telekomunikační společnosti hradit úplatu za zřízení věcného břemene na základě vypracovaného znaleckého posudku a v případě rekonstrukcí, legalizací nebo v případě, že Liberecký kraj, příp. jeho příspěvková organizace, vystupuje jako investor (stavebník) stavby pak sazbu ve výši 2.000 korun za jeden případ bez DPH.

„Jsem rád, že jsme dokázali najít kompromisní řešení se společností ČEZ Distribuce, kdy jsme po dlouhých jednáních přistoupili na jednu z variant platby za věcné břemeno, a tou je možnost poplatek za služebnost uhradit na základě znaleckého posudku. Touto kompromisní změnou dochází k odblokování investic v Libereckém kraji se společností ČEZ Distribuce. Mimo jiné to má vliv i na fyzické osoby, které chtějí například vybudovat přípojku k novému domu,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Hodnota věcného břemena tak v případě společnosti ČEZ bude stanovena až po ocenění znaleckým posudkem. Náklady na jeho vypracování pak budou vyúčtovány ve smlouvě o zřízení služebnosti. Náhrada za omezení užívání silničního pozemku během rekonstrukce pak bude činit 14 korun za metr čtverečný na den.

Pro věcná břemena u ostatních organizací zřizovaných Libereckým krajem platí, že úplata za zřízení služebnosti bude též stanovena na základě znaleckého posudku. Pokud Liberecký kraj bude sám investorem, uhradí jednorázový poplatek ve výši 2.000 korun.

          

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419