Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Křest Dýky s hadem

Mgr. Markgrafová Eva

  • 04. 12. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5898|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Kmotry nového CD, na kterém je zachycena rozhlasová dramatizace historického detektivního románu Vlastimila Vondrušky Dýka s hadem, se staly včera večer v Rytířském sále dokského zámku hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a herec Otakar Brousek  st.
Románový  příběh se odehrává na území Libereckého kraje a vedle fiktivní postavy Oldřicha z Chlumu v něm vystupuje řada skutečných figur známých z historie tohoto regionu. Rozhlasovou hru v pěti pokračování natočil Český rozhlas Sever. Dramaturgem je Michal Mašek a interprety dramatizace jsou skuteční mistři mluveného slova herci Radovan Lukavský, Otakar Brousek st. a Martin Polách. Jako CD ji nyní vydalo nakladatelství MOBA Brno, které vydalo i knižní podobu tohoto románu.

Mám rád historické romány, ale Dýku s hadem jsem ještě nečetl. Jeho dramatizaci si proto určitě rád poslechnu. S ohledem na interprety, kteří dramatizaci propůjčili své hlasy, bude pro mne detektivní pátrání Oldřicha z Chlumu po vrazích Jindřicha z Donína o to příjemnější a napínavější.

Na celém projektu mne zaujalo, že jde o historickou detektivku, že děj románu se odehrává v našem kraji a že jeho autorem je člověk, který dokázal dokonale skloubit svůj vztah k dějinám s podnikáním ve své dokské huti. Dovolte mi proto, abych všem, kteří se na celém projetu podíleli, pogratuloval a poděkoval. Dýce s hadem přeji, aby k jejím čtenářům přibylo také hodně posluchačů. Částečně k tomu přispěje i Liberecký kraj, neboť chceme tato CD využít i jako propagační předmět. Myslím, že to bude jeden z velice hezkých dárků, který budeme moci věnovat našim návštěvám,“ uvedl na adresu Dýky s hadem hejtman Petr Skokan.

 

Dýka s hadem (Hříšní lidé Království českého)

Detektivní příběh je první z řady Hříšní lidé Království českého. Píše se rok 1269, královský prokurátor Oldřich z Chlumu, správce Bezdězu, je čerstvě ženat a přesto musí řešit případ vraždy na hradě Grabštejn. Jeho pán Jindřich z Donína byl chladnokrevně zavražděn a ne náhodou se zrovna na hradě nacházeli tři velmoži - Hynek Berka z Dubé, bratr mrtvého Jaroslav z Donína a Oldřichův švagr Marek z Vartemberka. Jindřich byl zabit dýkou s hady ve své ložnici, ze zločinu byl obviněn Martin Palice, ten ho však nespáchal, ale byl jen svědek. Oldřich zjistil, že motiv měl každý z pánů - Jaroslav se s bratrem přel o to, že král Přemysl II. Otakar přenechal Grabštejn mladšímu z bratrů, a také o peníze z dědictví, které Jaroslav poslal, ale k Jindřichovi nedorazily. Hynek prohrál spor o území kolem hradu, Markovi Jindřich dlužil peníze, ale dal mu do zástavy vesnice, které ovšem obsadil svými vojáky, oba se nakonec dohodli. Ukázalo se, že dýku prodal kupec Marku, mohl ji však kdokoli ukrást. Pan z Dubé měl ráno po vraždě šaty od krve, snažil se to zakrýt záměrným vyvoláním hádky s panošem a zlomil mu nos - ve skutečnosti byl na místě vraždy, nevšiml si mrtvoly, uklouzl a ušpinil se. Dalším podezřelým byl purkrabí Manhart z Lesné, zdánlivě však neměl motiv. V případě přiřknutí hradu Jaroslavovi by ztratil místo. Důležitý svědek Martin vypověděl, že ten večer šel k Jindřichovi, před ním vycházel po hádce Hynek Berka, Martin se šel přimluvit za svou dívku obviněnou z čarodějnictví, odešel, ale rozhodl se vrátit a poděkovat. Někdo ho však předběhl. Rozhodující se ukázalo dědictví obou bratří. Při lovu byly nalezeny tři mrtvoly Jaroslavových vojáků a čihař Kryštof, nepohodlný svědek vražd. Vojáci vezli peníze pro Jindřicha, byli zabiti, vrahové se oblékli do jejich šatů, naschvál se ukázali v šenku, aby mohl šenkýř dosvědčit, že Jaroslav peníze poslal. Vrahové - dva vojáci Jindřicha a kat - byli otráveni koláčky purkrabího ženy. Manhart obvinil Martinovu dívku, že je uhranula, chtěl peníze pro sebe a přesvědčit pána, že vojáci peníze zpronevěřili. Jindřich však nevěřil, pozval si šenkýře. Manhart se ocitl v ohrožení a zabil svého pána. Ale ani Jaroslav nebyl nevinný, pochopil purkrabího hru a žádal vrácení peněz za své mlčení. Všichni byli předáni katu.
Celá družina se vracela domů, když nalezla další mrtvolu, řádového mnicha johanitu Anselma z Dubu. Oldřich se případu ujal, převor Adalbert mu však práci neulehčil, zakázal mnichům mluvit, dokud nepřijede představený Wolfram. Vyšetřovatelé zjistili, že Anselm byl lichvář a vypůjčoval si na to peníze z řádové kasy. Svědek vraždy uvedl, že viděl jezdce na koni, johanitu, raněného šípem, kterého honil další mnich a ten ho zabil. Po smrti mu byl oblečen plášť a mrtvolu někdo přemístil. Anselm se po zmizení ještě vrátil vymáhat dluh, odjel do Kněžiček, kde nocoval u Víta. Jeho dcera Lucie se měla vdát za Otova přítele zemana Konráda Wolfa. Ten však našel snoubenku s Anselmem a poranil ho šípem. Její otec mu napovídal, že ho zabil. Chtěl, aby si Lucii vzal, i když nebyla panna, a tak ho vydíral. Nebyl však skutečným vrahem, tím byl pomocník pokladníka v klášteře Vincent. Ten se dozvěděl, že Anselm a převor Adalbert spolu podvádí, chtěl také zisk, ale především se zamiloval do Lucie a nesnesl Anselmovy časté návštěvy u ní. Vrah byl ovšem také zavražděn. Vrah se snažil svést podezření na stavitele Gottharda. Jeho spory o nezaplacení za práci měly být motivem vraždy, měl ukrást peníze. Pravým viníkem byl však převor. Když se našel svědek, který by usvědčil Vincenta, převor se společníka musel zbavit. Vít a Konrád unesli Otu, zasáhl však velitel Diviš a Víta zabil. Konrád byl odsouzen za nezabránění zločinu na královském úředníku a byl popraven.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky