Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kulatý stůl se konal nad návrhy Společné zemědělské politiky EU 2014-2020 v Libereckém kraji

08. 11. 2011

 

Celostátní síť pro venkov Libereckého kraje pořádala minulý týden kulatý stůl na téma „Budoucnost rozvoje venkova a zemědělství 2013-2020 - Liberecký kraj“. Účastníky kulatého stolu byli zástupci všech organizací a sdružení, kterých se budoucnost zemědělství a rozvoje venkova týká.

Vedle zemědělců a potravinářů u kulatého stolu zasedli zástupci obcí a měst, místních akčních skupin, zástupci agentur pro zemědělství a venkov Ministerstva zemědělství a nevládních agrárních organizací.  Za volené zástupce Libereckého kraje byl přítomen první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a člen výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu Robert Dušek. Liberecký kraj zastupoval člen rady Libereckého kraje Jaroslav Podzimek. Hlavním vystupujícím před diskuzí byl náměstek ministra zemědělství pro zemědělskou a rybářskou politiku Evropské unie Juraj Chmiel, který informoval o postupu české strany ve vyjednávání a také o tom, jak se bude vyvíjet zemědělství a venkov v Libereckém kraji.

„Diskuze u kulatého stolu jsou jednou z dobrých příležitostí, která nám umožní přesně zjistit, co český venkov a zemědělství budou potřebovat v následujícím plánovaném období. Konkrétní priority, které vzejdou nejenom z liberecké, ale i z jiných debat, budeme prosazovat při jednání o budoucí podobě Společné zemědělské politiky,“ řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Liberecký kraj je zemědělsky druhým nejmenším v České republice. Převážnou část území tvoří podhorské a horské oblasti. Statistické údaje potvrzují trend migrace obyvatel z městských do venkovských oblastí.

Letos 12. října představil zemědělský komisař EU Dacian Ciolos legislativní návrh pravidel Společné zemědělské politiky EU na období 2014 až 2020. Z pohledu ČR má návrh řadu nedostatků - od požadavku na zastropování přímých plateb podle velikosti farem, až příliš přehnané požadavky na ozeleňování. Návrh má daleko od původních slibů EK, že bude transparentnější a s menší byrokratickou a administrativní zátěží.

Liberecké jednání  přineslo řadu podnětů, které vycházejí ze specifických podmínek kraje. V souvislosti s budoucí reformou SZP existuje zájem na zachování zemědělství v kraji a zabránění propadům zemědělské produkce. Prioritou zemědělství by měla být produkce potravin a až sekundárně například obnovitelné zdroje energie, přičemž by tyto měly primárně pocházet ze zemědělského odpadu a zbytků.

Povodně posledních let ukázaly, že je také třeba hledat řešení škod z nepojistitelných rizik. Zemědělství by mělo fungovat v harmonii s venkovským prostorem, jehož je součástí, a mělo by pomoci vytvářet vysokou kvalitu života pro obyvatele. Potěšitelné je, že v Libereckém kraji nedochází k vylidňování venkova, ale spíše naopak. Přesto dlouhodobou výzvou zůstává zvyšování věkového průměru zaměstnanců v zemědělství a hrozící nedostatek pracovních sil. V regionu existuje zřetelný zájem na pokračování politiky rozvoje venkova, včetně podpory místních akčních skupin, což dává naději do budoucna. 

Ministerstvo zemědělství vítá kulaté stoly k problematice zemědělství a venkova na úrovni krajů a plánuje v nich pokračovat.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588