Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kurzy pro začínající motocyklisty budou pokračovat i v příštím roce

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 09. 2011 15:31

Sdílet článek

 

Učme se přežít je název projektu Libereckého kraje, BESIPu a partnerů, který si vzal za cíl zlepšovat dovednosti mladých a začínajících motocyklistů. Náměstek hejtmana LK martin Sepp a náměstek liberecké primátorky Lukáš Martin se zúčastnili jako hosté o víkendu 24. a 25. září dalších dvou celodenních kurzů, které se uskutečnily již jako třetí pokračování tohoto projektu opět na autodromu v Sosnové.

 

„Projekt, na jehož financování se podílela Evropská unie, si slibuje, zlepšení stavu dopravní nehodovosti motocyklistů, zejména pak následků nehod, které v tomto případě bývají velmi závažné. Je prokazatelné, že nedostatečné zkušenosti a chybějící trénink bezpečného ovládání motocyklu končí právě těžkými zraněními a řidiči motocyklů podstupují několikanásobně vyšší rizika,“ upozornil náměstek hejtmana.

 Většinou, ne však zcela výhradně, se podle něj  tento problém týká mladých lidí, kterým chybí dostatečná praxe a setkání se s krizovými situacemi přímo v terénu. Autoškola má za úkol připravit řidiče na dopravní prostředí, není zde však prostor pro trénink dovedností, které napomáhají zvládání krizových situací. Pro tento trénink jsou ideální autodromy a motocyklové polygony, které dokáží případnou chybu řidiče „odpustit“ a lze na nich otestovat možnosti motocyklu a zejména pak možnosti řidiče.

 

Kurzy mají již druhým rokem v podstatě neměnný program. Procvičují se základní znalosti a dovednosti. Po technické přejímce, kterou musí každý motocykl projít a zahájení následovala teoretická část, která obsahovala zásady bezpečné a defenzivní jízdy, časté příčiny a následky dopravních nehod, technika jízdy, ovládání motocyklu a dopravní psychologie.

 

Praktická část byla započata tréninkem brzdění v přímém směru v rychlosti 35,50 a 65 km/h, dále pak pokračovala nácvikem výhybného manévru, brzdění v náklonu a řazení a průjezd zatáčkou. Důležitou součástí každého kurz programu „Učme se přežít“ je kurz první pomoci, který sestavil Záchranný tým Českého červeného kříže na míru potřebám motocyklistů. Novinkou, kterou instruktoři zavedli v letošním roce, byl rozklad videozáznamu jízdy účastníků na dráze.

 

„Projekt „Učme se přežít“ realizujeme druhým rokem. O víkendu se konal již pátý a šestý termín. Společně s partnery jsme doufám našli účinné řešení, jak předcházet úmrtím a těžkým následkům nehod motocyklistů. Před zahájením projektu jsme se radili s instruktory motokol, jakým způsobem efektivně motocyklisty oslovit a došli jsme k závěru, že nejvíce účinné jsou tréninky správných návyků a nácvik zvládání krizových situací. Při pohledu do popisů nehod motorkářů je zřejmé, že většina nehod s těmi nejvážnějšími následky je způsobena nezkušeností, která má za následek nezvládnutí krizové situace,“ uvedl Martin Sepp.

Kurzy pro motocyklisty má ve svém programu Liberecký kraj i pro příští rok. Slibuje si od nich nejen samotné proškolení několika stovek začínajících motorkářů, ale i popularizaci takovýchto projektů, která povede k tomu, že začínající řidič bude sám vyhledávat tyto kurzy a bude se učit jak přežít!

 

„Nadstavbové kurzy pro motocyklisty jsou bezesporu významným počinem, který Liberecký kraj provozuje. V samotných autoškolách pro ně bohužel není místo, ta připravuje řidiče na zvládnutí stroje v základních intencích a seznamuje je hlavně s předpisy a dopravním prostředím. Další trénink je už na samotném motocyklistovi a je velmi smutné pokud se tomu děje přímo na silnicích. Bezpečné autodromy poskytují zázemí, kde je vše možné za dohledu instruktorů natrénovat. V Libereckém kraji tuto možnost máme a autodrom v Sosnové je místem, kde lze své dovednosti trénovat. Liberecký kraj pak našel cestu a našel prostředky v programech přeshraniční spolupráce jak tuto kurzy provozovat“, uvedl Miroslav Klásek, koordinátor BESIP pro Liberecký kraj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky