Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Leden hlásí přes čtyři stovky nehod. Vážných kolizí ale dlouhodobě ubývá

10. 02. 2021

Během ledna šetřili policisté v Libereckém kraji 402 dopravních nehod, meziročně je to o 53 událostí více. Následkem nehody zemřel jeden člověk, dva lidé utrpěli těžká zranění a 54 osob skončilo s poraněním lehčího charakteru. Řadě tragédií by se stalo předejít, ale řidiči stále zbytečně riskují a jezdí rychle. Kraj se letos zaměří na preventivní aktivity.

„Ačkoliv vážných nehod v kraji dlouhodobě ubývá, první měsíc letošního roku nebyl příliš příznivý. I nadále se proto budeme věnovat aktivitám a preventivním akcím, které podpoří zvýšení bezpečnosti silničního provozu. K většině nehod by nemuselo dojít, pokud by řidiči byli více ohleduplní a důsledněji dodržovali dopravní předpisy. K chybám na silnicích dochází, ale nikdo by za ně neměl platit životem,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy. Podle něj vloni v Libereckém kraji v důsledku vážných nehod zemřelo 13 lidí.

Statistiky předešlých let ukazují, že řidiči bourají hlavně kvůli nesprávnému způsobu jízdy a vysoké rychlosti. Nejinak tomu bylo i při letošních lednových nehodách. Svou daň si ale už také stihl vybrat alkohol za volantem. „Jen za první měsíc evidujeme 17 nehod, kdy viníci usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo drog. Následkem bylo jedno vážné poranění,“ dodává Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Dohromady v Česku letos policisté řešili už 7 054 dopravních nehod, které si vyžádaly 26 lidských životů a 54 těžce zraněných osob.

Liberecký kraj společně s Policií ČR a Týmem silniční bezpečnosti dlouhodobě spolupracují na projektech, které vedou ke snížení počtu nehod s fatálními následky a ke zlepšení bezpečnosti v dopravním prostředí. Kromě obvyklých aktivit budou v letošním roce opět věnovat pozornost malým a mladým účastníkům silničního provozu a soustředit se na výchovu budoucích řidičů. „Za tímto účelem plánujeme akce pro středoškoláky a začínající řidiče, kteří jsou na silnicích velmi ohroženi tím, že nemají dostatek zkušeností, a tedy neznají rizika dopravního provozu. Pokračovat také budeme v projektu pro motocyklisty a zlepšování výukových pomůcek v autoškolách a motoškolách,“ dodává Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

TZ:

Jan Polák

BESIP

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419