Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letní turistickou sezónu v Libereckém kraji potáhne Ruda Pivrnec Petra Urbana

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 03. 2012 14:19

Sdílet článek

 

Společná tisková konference Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci (NPÚ ÚOP v Liberci) a Libereckého kraje k zahájení nové turistické sezóny se uskutečnila včera na Státním zámku Sychrov. Mimořádným hostem byl i známý kreslíř a humorista Petr Urban se svým kolegou a kamarádem, kreslenou postavičkou  Rudou Pivrncem.

Tiskovou konferenci na téma dlouhodobé spolupráce obou institucí na poli kulturního dědictví i cestovního ruchu. zahájili statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová (SOS) a . Miloš Kadlece, ředitel NPÚ ÚOP v Liberci,

„Vedle společného zasedání v Komisi ministra kultury pro nakládání s památkovým fondem v Libereckém kraji byly v průběhu konference zmíněny i prezentace hradů a zámků v regionu na stáncích Libereckého kraje během veletrhů cestovního ruchu či příprava společné vstupenky vybraných turistických cílů. Nastíněna byla i příprava projektu Rok francouzské kultury,“ uvedla Lidie Vajnerová.

 

Liberecký kraj a novinky v cestovním ruchu (náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová, vedoucí oddělení cestovního ruchu KÚ LK Eva Hornová)

 

V letošním roce se Liberecký kraj na veletrzích cestovního ruchu prezentuje tématem „Křehká krása a vybroušená chuť“, tradičními a zároveň znovuobjevovanými řemesly regionu - sklářstvím a pivovarnictvím. U této příležitosti vydal Liberecký kraj mapu pivovarů a brožuru „Za skleněným zážitkem“a ve spolupráci s dalšími subjekty, zejména Svazem výrobců skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, plánuje společnou kampaň pro letní sezónu, která vyvrcholí o víkendu 24. 8. – 26. 8. 2012 výstavou „Křehká krása, vybroušená chuť“ v Jablonci nad Nisou, kde se můžete těšit na zážitky vzešlé ze spojení třpytivého skla a lahodného moku, na vystoupení uměleckých spolků a módní přehlídky. Na dané téma budou vydány také tipy na výlet v *pdf formátu uveřejněné na turistickém portálu www.liberecky-kraj.cz, jenž dostal v minulých měsících nový atraktivnější design.

„Na výstavu naváže Glass art festival, putování bižuterní výroby po celé České republice, připravovaný ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – Czechtourism a módní návrhářkou Janou Berg,“ prozradila náměstkyně hejtmana..

 

Liberecký kraj se podle ní rozhodl jít cestou jediné krajské multifunkční karty Opuscard, která je v současné době využívána zejména ve veřejné dopravě, ale má vysoký potenciál také pro cestovní ruch, o čemž se budeme moci přesvědčit už v zimě roku 2013, kdy by chtěl Liberecký kraj tuto kartu implementovat do cestovního ruchu, a získat díky ní řadu slev. Do té doby bude fungovat tzv. společná vstupenka, která bude spojovat různé subjekty v kraji – např. hrady a zámky, ZOO Liberec, Oblastní galerie, Severočeské muzeum, atd.

 

Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa představí již 4. dubna 2012 odborné i laické veřejnosti unikátní expozici románského a gotického umění na Českolipsku. Návštěvníci výstavy mohou do konce roku zhlédnout výsledky výzkumu, který probíhal již od 90. let 20. století, a především dosud nepublikovaná středověká díla z Českolipska ze sbírek jak vlastivědného muzea, tak i Biskupství litoměřického, Národního památkového ústavu a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

 

Novinky na hradech a zámcích v Libereckém kraji (PhDr. Miloš Kadlec, Mgr. Petr Weiss – náměstek pro správu památkových objektů)

 

Již počtvrté vyhlásili zástupci Libereckého kraje a NPÚ ÚOP v Liberci výtvarnou soutěž pro děti, tentokrát s názvem „Namaluj hrad Bezděz“. V období od 31. 3. do 10. 6. 2012 mohou děti malovat obrázky inspirované hradem Bezděz ve velikosti formátu A3. Ze dvou kategorií (předškolní a školní děti) bude následně vybrána pětice vítězů, na něž čekají volné vstupenky, publikace i další odměny. Veškeré doručené obrázky budou po celý červenec k vidění v podstřeší Purkrabského paláce hradu Bezděz. V neposlední řadě Liberecký kraj a NPÚ ÚOP v Liberci během sezóny přichystají propagační brožuru všech hradů a zámků na území Libereckého kraje i některých přidružených turistických mikroregionů, aby doplnila jednotnou ediční řadu propagačních materiálů libereckého regionu.

 

Mezi nově zpřístupněnými prostorami státních hradů a zámků v Libereckém kraji se v letošní sezóně objevuje hrad Grabštejn s bytem nadlesního. Zařízení původního bytu (kuchyně, spižírna, ložnice, salon a lovecká chodba) představí život a bydlení vyššího úředníka hraběcí rodiny Clam-Gallasů na přelomu 19. a 20. století. Významným obohacením horního podlaží hradu, jež bylo otevřeno v předchozím roce, bude historizující postel s nebesy v renesanční ložnici Jiřího Mehla ze Střelic. Tato akvizice se podařila díky Benefičním koncertům, o. p. s., v čele se sólistou Opery Národního divadla v Praze Luďkem Vele.

 

Hrubý Rohozec naláká návštěvníky do dětských pokojů nebo orientálního hostinského pokoje hraběte Kuna, jenž během práce v diplomatických službách shromáždil desítky předmětů východoasijské provenience. K upřesnění každodenního rytmu šlechtického domu přispěje i zpřístupnění tzv. lokajny, jakožto denní místnosti pro služebnictvo.

 

Na zámek Sychrov za poznáním

Pro letošní sezónu jsou na zámku, kromě prohlídkových tras a nově zrekonstruované oranžérie v zámeckém parku, připraveny i čtyři výstavy:

-           Od 21. dubna 2012 - v prostoru bývalé konírny proběhne slavnostní otevření výstavy „TECHNOPOLIS“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomene také vynálezy a díla Julese Verna. Výstava je koncipována pro všechny věkové skupiny a bude přístupná do konce října 2012

-           Od 24.5.2012 - „I král byl dítětem“ – výstava ukáže návštěvníkům, že i velcí panovníci byli někdy dětmi. Budete si moci prohlédnout dětské hračky, oblečení i předměty denní potřeby. Výstava potrvá do konce listopadu.

-           Od června - „Ať jedí koláče!“ - aneb životní styl u francouzského dvora před revolucí. Výstava se věnuje životnímu stylu francouzské aristokracie na královském dvoře ve Versailles v době vlády Ludvíka XVI. a jeho ženy Marie Antoinetty, tedy období, kdy aristokracie provokuje strádající lid svými výstřelky. Hlavními exponáty jsou kostýmy pocházející z dílny Pavla Jarába a jsou ušity dle dobových střihů.

-           Od 21.6.: „Dobře utajené housle Miroslava Horníčka“ - Milovníky humoru českého herce, spisovatele a režiséra Miroslava Horníčka jistě potěší výstava věnovaná tomuto umělci, která bude součástí prohlídkové trasy C ve 2. patře zámku. Návštěvníci si mohou prohlédnout autentické pokoje tohoto umělce, předměty denní potřeby a také kuriózní dárky, které pan Horníček obdržel od svých přátel. Výstava potrvá do konce listopadu.

 

           V červenci uplyne 20 let od znovuotevření zámku Lemberk po celkové obnově. Celá sezóna se ponese v duchu oslav tohoto významného výročí. Vedle časosběrné výstavy fotografií se návštěvníci mohou těšit na prohlídky dosud nepřístupných prostor (barokní sál, 2. patro s ukázkou příprav nové expozice, západní bastion), ale také kulturních akcí (Letní milostná ladění s hercem Janem Šťastným).

Zákupský zámek otevírá po úpravách také císařskou jídelnu, v níž se pohyboval nejen poslední český korunovaný český král a rakouský císař Ferdinanda V., ale kde se také konala svatební hostina následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s hraběnkou Žofií Chotkovou.

 

Motivační program NPÚ pro návštěvníky

 

Vedle věrnostního programu NPÚ „Pohádkové Česko“ a spolupráce s Českou hostelovou asociací byla novinářům připomenuta pokračující spolupráce se ZOO Liberec, díky níž mají turisté po předložení vstupenky ze ZOO na kterémkoliv z osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji nárok na snížené vstupné, které je uznáváno i naopak v liberecké ZOO.

Další motivací k návštěvě několika památkových objektů jsou reciproční vstupenky. Nárok na slevu budou mít návštěvníci, kteří v pokladně zámku Hrubý Rohozec předloží vstupenku ze zámku Sychrov nebo hraduTrosky.

 

Mediální plán a výběr z kulturních akcí

 

V roce 2012 proběhne 2. ročník Noci hradních a zámeckých kaplí v Libereckém kraji (19. 5. Bezděz, 1. 6. Hrubý Rohozec, 23. 6. Sychrov, 8. 9. Zákupy). V sobotu 1. září se milovníci Hradozámecké noci mohou vydat na Frýdlant, Grabštejn nebo Hrubý Rohozec. Nebude chybět ani program v rámci Oživlých památek NPÚ (www.ozivlepamatky.cz).

První měsíc sezóny si připomeneme Mezinárodní den památek a sídel (14.-15. 4. zpřístupnění ochozu gotické kaple na Bezdězu či prohlídky rytinkového salonu v Zákupech), Velikonoce (31. 3.-1. 4. Velikonoční trhy na Sychrově, 7.-9. 4. prohlídky západního bastionu na Lemberku, 7. 4. Grabštejnské Velikonoce). Pro milovníky architektury jsou připraveny prohlídky „Po stopách clam-gallasovských stavebních úprav“ na Lemberku a naši nejmenší se mohou těšit na pohádkové prohlídky zámku Sychrov. Pohádka s názvem Princezna Lada se bude hrát od 28. 4. do 1. 5.

Správy všech objektů v Libereckém kraji si pro letošní rok připravily bohatý kulturní program, na řadě objektů budou kostýmované prohlídky a také prohlídky prostor běžně nepřístupných - podrobné informace jsou vyvěšeny na webových stránkách jednotlivých objektů.

 

Státní hrad Grabštejn je zapojen do projektu sbírání klíčů a následné otevření tajné komnaty – podrobnosti o projektu jsou uvedeny na webových stránkách hradu a také na www.otevrte13.komnatu.cz.

 

Edukační programy

 

            Dlouhodobým cílem NPÚ ÚOP v Liberci je spustit kvalitní vzdělávací programy pro různé věkové kategorie dětí. Přítomným hostům byla v této souvislosti představena Mgr. Lucie Spálenská, která se bude věnovat propagaci, práci s veřejností a také přípravě edukačních aktivit libereckého pracoviště NPÚ.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky