Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberec využívá přeshraniční spolupráce

Ing. Beránková Alena

  • 02. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6316|autor:Ing. Beránková Alena|email:alena.berankova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 383|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj patří rozlohou, nikoli významem, mezi nejmenší kraje České republiky. Byl vytvořen ze čtyř okresů – libereckého, českolipského, jabloneckého a semilského. Zahrnuje 215 obcí a žije v něm okolo 430 000 obyvatel. Významná je jeho geografická příhraniční poloha, která dala základ vytvoření česko-polsko-německého trojmezí – Euroregionu Nisa.

 

"Problematice zdravotnictví a zdravotnímu stavu obyvatelstva věnuje vedení kraje velkou pozornost. Není proto náhodou, že jednou z nejzásadnějších rozhodnutí, která jsme v tomto volebním období učinili, se týká právě zdravotnictví - transformace nemocnic, jejichž zřizovatelem je Liberecký kraj, na akciové společnosti. Domníváme se, že daná právním forma umožňuje efektivnější způsob řízení. Vyplývá to z odborných rozborů i zkušeností, které zatím máme," zdůrazňuje Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje, a připomíná, že kraj je zřizovatelem Krajské nemocnice v Liberci a Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Dále se v regionu nacházejí nemocnice v Jablonci nad Nisou, Turnově, Semilech a Jilemnici, jež zřizují města, nemocnice ve Frýdlantu a Tanvaldu jsou privátní. Kromě zmíněných nemocnic je na území kraje evidováno asi 1 150 zdravotnických zařízení, v nichž pracuje více než 1 500 lékařů a 4 000 zdravotních sester. V kraji jsou zastoupeny všechny segmenty poskytovatelů zdravotní péče, vyjma psychiatrické léčebny a hospice. Ze stran zdravotních pojišťoven představují náklady na zdravotní péči více než 4,5 mld. Kč, několik set milionů do této oblasti investoval a investuje Liberecký kraj.

 

Mezi specifika zdravotnictví kraje patří tři skutečnosti. Nenachází se zde fakultní nemocnice univerzitního typu, většina nemocnic na území kraje nespadá pod jeho správu a třetím faktem je vysoká míra přeshraniční spolupráce zdravotníků – s německými a polskými partnery v Görlitzu, Zittau, Drážďanech, Jelenie Goře, Lubani a Zgorzelci. „To, že v našem kraji není univerzitní nemocnice, však nesnižuje kvalitu a dostupnost péče. Krajská nemocnice Liberec zajišťuje pětadevadesát procent péče v superspecializovaných centrech - traumatologickém, neurochirurgickém, kardiologickém, dále v centru péče o nedonošené a nemocné novorozence, komplexním onkologickém centru a ve spinální jednotce pro poškození páteře a míchy. Vysoce specializovanou péči poskytuje také Ústav plastické chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou", říká MUDr. Jaroslav Krutský, člen Rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu zdravotnictví.

 

Konkurence neustále sílí

A jaké jsou dlouhodobé plány rozvoje zdravotnictví v Libereckém kraji? Již v roce 2003 byl přijat a posléze aktualizován základní koncepční dokument „Krajský zdravotnický plán Libereckého kraje“. Daný materiál obsahuje zhodnocení demografického a populačního vývoje, zhodnocení zdravotního stavu obyvatelstva kraje a současně analyzuje stávající síť zdravotnických zařízení. Jeho součástí je vyhodnocení lidských zdrojů a technického stavu zdravotnických zařízení. Zabývá se ekonomickými a kvalitativními parametry jednotlivých poskytovatelů zdravotnických služeb v kraji. V návrhové části předkládá jednotlivá opatření, která je nutno realizovat – s ohledem na vývoj systému zdravotnictví v České republice i Evropské unii. „Potřeba změn je vyvolána třemi základními faktory. Demografickým vývojem charakterizovaným stárnutím obyvatelstva a prodlužováním střední délky života. Dále posílením role občana, který se stává rovnoprávným, informovaným a má právo volby, kterému zdravotnickému zařízení se svěří do péče. A nakonec inovacemi a novými technologiemi léčebných postupů i metod,“ míní MUDr. Krutský a dodává: „Je nezbytné udržet stabilitu systému a finanční udržitelnost tak, aby byla na jedné straně zajištěna kvalita a dostupnost péče a na straně druhé nedocházelo k zadluženosti a nedostatku financí. Velmi úzce spolupracujeme se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR – největší krajskou zdravotní pojišťovnou – na všech úkolech, které nastoluje současná reforma. České zdravotnictví a zdravotnická zařízení se nacházejí ve stavu stále sílící konkurence v regulovaném tržním prostředí. Proto je strategickým cílem Libereckého kraje zajistit pro svá zdravotnická zařízení takové podmínky, které umožní zvýšení konkurenceschopnosti, zájmu občanů a vzájemnou prosperitu a vytváření hodnot.“

 

Nedostatek stomatologů a praktiků

Odborné zajištění zdravotní péče je podle MUDr. Krutského v krajských nemocnicích na velmi dobré úrovni. Vzdělanostní a věková struktura zaměstnanců dává dobrý předpoklad i do budoucnosti. Poněkud horší situace je v jiných segmentech. „Chronický a narůstající problém je v nedostatku stomatologů, praktických lékařů – především v okrajových částech regionu, ale i u některých odborností ambulantních specialistů. Kraji chybí psychiatrická léčebna a hospic. Jsou však již zpracovány projektové záměry a v budoucnu by se situace měla zlepšit,“ dodává MUDr. Krutský.

 

Z hlediska investiční politiky financované z krajského rozpočtu je snaha o proporcionální rozvoj krajských organizací. Každá investice projde technicko-finanční analýzou, aby byly prostředky účelně a správně alokovány. Finance vkládá kraj i ve prospěch nekrajských zařízení a k monitorování zdravotnicko-ekonomických údajů a dat, která jsou k dispozici všem.

 

Integrace zdravotnické záchranné služby

V současném volebním období jsou hlavními úkoly Libereckého kraje reorganizace a stabilizace nemocnic a integrace zdravotnické záchranné služby. „Cílem je významné zvýšení efektivity, kvality a dostupnosti odborné péče. Obě nemocnice spravované krajem hospodařily za loňský rok vyrovnaně, účelně vložené investice zvýšily kvalitu zdravotní péče. Transformace a spojení zdravotnických záchranných služeb do jedné organizace přineslo optimální koordinaci jednotlivých složek a patří mezi nejlepší v rámci ČR,“ vysvětluje MUDr. Krutský. „V současné době navazujeme přeshraniční spolupráci s německou a polskou záchrannou službou, což ještě zvýší úspěšnost při záchraně lidských životů.“

 

Liberecký kraj má vyřešenou i lékařskou službu první pomoci – pohotovost se přesunula do všech nemocnic, které poskytují mnohem kvalitnější zázemí i pro dané služby.

 

„Samozřejmě, že se nepodařilo vyřešit vše, co by si kraj a jeho občané přáli. Není to však projev nevůle, ale omezených finančních prostředků. Je škoda, že zdroje Evropské unie ve vyšší míře nepamatují na rozvojové zdravotnické projekty,“ konstatuje MUDr. Krutský. „Kraj by potřeboval hospic, psychiatrickou léčebnu a moderní základnu pro centrální dispečink zdravotnické záchranné služby. Dále provést rekonstrukci budov v českolipské nemocnici a pavilonu urgentní péče v liberecké nemocnici. Nemůžeme samozřejmě realizovat vše najednou. Zodpovědná zdravotní politika Libereckého kraje je však zárukou, že se ve střednědobé budoucnosti tyto záměry podaří realizovat.“


zdroj: Medical Tribune 5/2008 ze dne 25. 2. 2008 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky