Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberec vzpomínal na oběti šoa

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 01. 2015 13:31

Sdílet článek

Současná sílící vlna náboženské a rasové nesnášenlivosti je přímým útokem na základní hodnoty demokracie a je potřeba se proti ní postavit. Na tom se shodli účastníci pietní akce k uctění Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti ve středu 28. ledna v obřadní síni historické radnice.

Na miliony lidí, kteří byli nacisty zlikvidováni v koncentračních táborech druhé světové války, zavzpomínali ve středu 28. ledna v obřadní síni historické radnice vedle vedení města zástupci židovské obce, Českého svazu bojovníků za svobodu, armády, Junáka a dalších organizací. Přišli i mnozí zastupitelé města Liberce. Liberecký kraj zastupovala statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

Náměstkyně hejtmana připomněla známé rčení, že ten, kdo nezná svou minulost, si nezaslouží ani budoucnost. Současně jako bývalá starostka Turnova vzpomněla na stovky turnovských Židů, kteří se z koncentračních táborů domů už nikdy nevrátili.

Pietní setkání zpestřili svým hudebním vystoupením violoncellista Vladimíra Sanvito s klavíristkou Jindřiškou Kabeláčovou. Jako každý rok i letos předčítala Lea Květ z liberecké židovské obce jména židovských obětí, pocházejících z Liberce. Letos zazněla v obřadní síni jména těch, jejichž příjmení začínalo písmenem R. Poprvé na výraz úcty k obětem holocaustu návštěvníci sami od sebe povstali a jména obětí vyslechli vestoje.

 „Zločiny té doby ukazují, čeho je schopna vyspělá společnost, a jsou dodnes velkým varováním. Měli bychom udělat všechno pro to, aby se už nikdy neopakovaly,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

Místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka přinesl na pietní setkání do obřadní síně společné prohlášení s výzvou, aby se přítomní postavili proti současnému nebývalému nárůstu antisemitismu i proti těm, kteří zlehčují holocaust. Návštěvníci pietní akce se k prohlášení připojili.

„Ti, kterým bylo šest let, když začal holocaust, mají dnes osmdesát. Za chvíli se ztratí přímí svědci holocaustu a šoa zůstane žít v myslích lidstva jen jako historická událost, jako poukázání na nové dimenze lidského zla,“ navázal předseda Židovské obec Liberec a zastupitel města Michal Hron na řeč primátora. „Celý svět je úzký most. Důležité je se nebát. Z tohoto začátku jedné modlitby se dá usuzovat, jak snadno může člověk spadnout na jednu nebo druhou stranu,“ podotkl.

Herečka Divadla F. X. Šaldy Markéta Tallerová přednesla návštěvníkům povídku Egona Wienera, nazvanou Všem lidem dobré vůle. V povídce vychází známý liberecký autor z vlastních autentických zkušeností. Vypráví o více než dvou desítkách příbuzných, kteří se z „dlouhé cesty na východ“ nikdy nevrátili. „Nebylo dne, aby se můj táta nestyděl za to, že přežil,“ uvádí Egon Wiener ve své povídce. „Šalom všem lidem dobré vůle, i těm, kdo nás rádi nemají. Svět patří všem,“ zdůrazňuje.

V závěru pietního setkání k uctění památky obětí holocaustu zazněly v obřadní síni také židovské modlitby v podání Michala Foršta, kantora ŽO Liberec. Poslední modlitbu přítomní zazpívali s ním.

V Liberci žilo před válkou téměř 1. 500 Židů, po válce se z nich do města vrátilo pouhých 37.

V úterý 27. ledna 2015 uplynulo 70 let od osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim - Březinka, který se stal symbolem hrůz holocaustu. Právě datum 27. ledna bylo vyhlášeno Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005 jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Tento den má připomínat lidem na celém světě utrpení šesti milionů židovských obětí holocaustu za druhé světové války. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky