Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecká záchranka hodlá spolupracovat se zhořeleckou RZS

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6159|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Zdravotnická záchranná služba LK, p.o. požádala prostřednictvím odboru zdravotnictví o předložení svého projektového záměru „Přeshraniční spolupráce Zdravotnických záchranných služeb v ERN“, na kterém se chce podílet v roli partnera v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR-Polsko, radě kraje a zastupitelstvu ke schválení.

Předkladatelem projektu je Euroregion Nisa (regionální sdružení), který je tzv. vedoucí partner projektu a jeho úlohou je zejména koordinace tohoto projektu a technická asistence. „Jeho partnerem na české straně je ZZS LK, p.o., na polské straně je to pak ZZS Zgorzelec, jehož zřizovatelem je nemocnice ve Zgorzeleci. Polská strana bude zrcadlově žádat a čerpat v rámci projektu dotaci na stejný předmět jako ZZS LK, p.o., zejména na pořízení sanitních vozů a jazykové kurzy pro záchranáře a lékaře,“ uvedl. MUDr. Jaroslav Krutský, člen Rady LK pověřený vedením resortu zdravotnictví.

Cílem projektu je v příhraniční oblasti působnosti ZS vytvořit na základě evropských direktiv prostor pro jednotný přeshraniční systém ZZS a zároveň technicky dovybavit ZZS jednotlivými vozy.

Předpokládaný rozsah spolupráce se zahraničním partnerem je:

1.         nákup technického vybavení - 4 sanitní vozy pro ZZS za celkem 10 mil. Kč- jeden sanitní vůz za 2,5 mil. Kč

2.         v rámci koordinačního centra (tím je dispečink ZZS LK, p.o.) z důvodu urychlení pomoci vymezit pojmy (strana žádající o pomoc, pomoc poskytující, mimořádná událost atd.) a druhy poskytované pomoci

3.         vytvoření dokumentace - identifikační průkazy, formuláře, identifikace vozů

4.         jazykové kurzy pro lékaře a zdravotnický personál ZZS LK, p.o.

Celkové náklady akce pro ZZS LK, p.o. jsou stanoveny na 12 000 000,-Kč (478 127,-EUR), kdy je nutné předfinancování ve výši 90%. Toto procento představuje dotaci z ERDF ve výši 85% a státního rozpočtu ve výši 5%. Dále 10 % celkových způsobilých výdajů je výše spolufinancování žadatele a jednotlivých českých partnerů, které je nutné prokázat formou usnesení společně se žádostí. Jelikož  tento operační program neumožňuje poskytování zálohových plateb, je nutné zajistit alokaci finančních zdrojů ve výši 10 800 000,- Kč (430 314,-EUR), jenž je navrhováno získat z rozpočtu LK, konkrétně  z HV roku 2007-2008.

„Navrhované celkové spolufinancování podílu partnera ZSS LK, p.o. Libereckým krajem v rámci způsobilých výdajů by proto bylo maximálně 1 200 000,-Kč (47 813,-EUR) na celý projekt,“ uvedl Jaroslav Krutský.

Doba trvání projektu je jeden rok, zahájení projektu se předpokládá na měsíc červen 2008 a dokončení projektu v červnu 2009.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky