Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj a Czechitas vzdělávají ženy v IT: z důvodu COVID-19 bude seminář online

11. 09. 2020

Czechitas, nezisková organizace, která popularizuje obor IT a aktivně v něm vzdělává především ženy a děti, připravila ve spolupráci s Libereckým krajem miniroadshow ve třech regionálních městech. Během srpna a září chtěla v jednodenních kurzech a prostřednictvím témat Excel a Poznej svět IT se snaží přiblížit obor IT  ženám a dívkám. Na září připravovala vstupní workshopy Poznej svět IT. Z důvodu zvyšujícího se počtu nakažených COVID-19 bude pořádat jen jeden workshop, ale online.

Czechitas v Libereckém kraji působí od roku 2019 a jejich kurzy v Liberci prošly již desítky žen a dětí. Nyní ve spolupráci s Libereckým krajem přišli s novým konceptem vzdělávání a pořádají miniroadshow po kraji. Postupně nabízejí jednodenní kurz v Jablonci nad Nisou, Turnově a České Lípě.
„Chtěli jsme místním ženám a dívkám nabídnout příležitost pro IT vzdělávání v jejich městě, aby nemusely nikam dojíždět. Jdeme cestou neformálního volnočasového vzdělávání, proto jsou sobotní kurzy organizovány tak, aby se jich mohly zúčastnit ženy, které v týdnu pracují nebo jsou na rodičovské dovolené a ve všední dny nemají hlídání,“ říká Petra Holajová, koordinátorka Czechitas zodpovědná za region Liberec.

Online workshop, který se bude konat 19. září od 9:30 do 17:30, pomůže účastnicím zorientovat se v základních IT pojmech a udělat další krok tím správným směrem. Workshop je určen pro úplné začátečnice, nejsou potřeba žádné předchozí znalosti. Je dobrým rozcestníkem, který pomůže s vhodným výběrem dalších navazujících kurzů. Co je to wifi, cloud nebo web a kdo je to ten programátor? Účastnice získají během kurzu ucelený slovník pojmů a budou lépe rozumět tématům a profesím, které se v IT pohybují.

"Samozřejmě, že tuto aktivitu velmi vítám. Současná doba ještě více apeluje na užívání informačních technologií a počítačových programů, proto jsem plně podpořil organizaci Czechitas," doplnil Michal Kříž, radní pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty a územní plánování.

Czechitas pomáhají již 6 let ženám a dětem poznat svět informačních technologií. Učí je programovat, kódovat i pracovat s daty. Organizují kurzy na různých úrovních pokročilosti, letní tábory, rekvalifikační a večerní kurzy. Czechitas inspirují, vzdělávají a uplatňují nové talenty k posílení diverzity a konkurenceschopnosti v IT.

Mgr. Andrea Fulková
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549