Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj bude mít vlastní krajskou policejní správu

Liberecký kraj bude mít vlastní krajskou policejní správu

[24420|2b405d17d4a87c627588320c61a662aa|5|public/vnejsi_vztahy/hejtmani_s_policejnim_prezidentem_28ae88eb25.jpg]

14. 02. 2008
[id:6141|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Nejpozději do začátku roku 2012 bude zřízeno krajské policejní ředitelství pro Liberecký kraj. Vyplynulo to z jednání policejního prezidenta Oldřicha Martinů s hejtmany krajů, v nichž dosud nejsou krajské policejní správy. Měly by být postupně zřízeny také v kraji Zlínském, Pardubickém, Karlovarském, Olomouckém a Vysočina.

 

S výsledkem schůzky, která se uskutečnila ve středu 13.února v Jihlavě, je hejtman Libereckého kraje Petr Skokan nadmíru spokojený. „Po dvouletém jednání to vnímám jako téměř historický okamžik. Poprvé jsme dostali jasnou informaci o tom, jak se Policie ČR přizpůsobí krajskému uspořádání a v jakých termínech to proběhne. Musím ocenit aktivitu současného vedení Policie ČR, především v posledním půlroce se podle mého názoru udělal velký posun kupředu. Jsme pravidelně informováni o záměrech změn a případných dopadech, které by se přímo dotýkaly krajů.“

 

Územní ředitelství s působností v hranicích kraje, která se postupně přemění v krajské správy, by měla vznikat již od prvního ledna příštího roku. Ovšem za předpokladu, že nabude účinnosti novela zákona o policii, jak uvedl Oldřich Martinů. „Liberecký kraj bude mít pro komunikaci na straně Policie ČR jediného partnera. To je významné pro účinnou a rychlou spolupráci všech složek IZS a řešení případných mimořádných situací,“ ocenil Petr Skokan.

 

Celkový objem investic do krajských správ je odhadován na 300 milionů korun. Ovšem Policejní prezidium i Ministerstvo vnitra ČR počítají s tím, že kraje s financováním investic podle svých možností pomohou. „Liberecký kraj je připravený vyjít vstříc záměru vybudovat pro krajské policejní ředitelství v Liberci nové moderní zázemí. Výstavbu nové budovy podpoříme v letech 2008 – 2010 celkovou částkou 45 mil. Kč. Věříme, že pokud bude mít Policie ČR vlastní správu v Liberci, dokáže lépe řídit všechny své složky v rámci kraje. Občané to poznají i v tom, že policisté budou v ulicích více vidět,“ řekl Petr Skokan. Podle policejního prezidia právě Liberecký kraj velice intenzivně na vybudování instituce krajského ředitelství pracuje, díky tomu bude prvním ze šesti krajů, v němž bude zřízeno územní policejní pracoviště.

 

Reforma by měla přinést zjednodušení organizační struktury Policie ČR. V šesti regionech, kde dosud neexistoval krajský článek, bude oproti současnému stavu o jednu úroveň velení méně. Vznikne tím prostor pro významné omezení vedoucích míst na okresních ředitelstvích, a naopak pro zvýšení počtu příslušníků v ulicích. Změny se budou týkat policejních složek krajské a okresní úrovně, dopady na jednotlivá obvodní oddělení podle policejního prezidia mít nebudou, nebo jen minimální.

Mgr. Matoušová Barbora
barbora.matousova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 327