Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj bude obcím více přispívat na dopravní výchovu

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 11. 2011 15:05

Sdílet článek

 

Liberecký kraj systémově podporuje dopravní hřiště v kraji, která byla v minulosti bezplatně převedena na obce. Sám pak od jara letošního roku provozuje DDH v Liberci.

 

V roce 2009 byla s jednotlivými provozovateli DDH podepsána Smlouva o dotaci na podporu dopravní výchovy na období tří let. V letošním roce stávající smlouvy končí a bude se řešit jejich nové znění. V letech 2009 a 2010 byla dle smluv vyplácena částka 50 Kč na žáka. Dodatkem smlouvy o poskytnutí dotace na podporu dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích v LK z rozpočtu Libereckého kraje se částka pro rok 2011 navýšila na 100 Kč za žáka (schváleno mimořádnou radou kraje 7. 11. 2011).

 

            „V letošním roce jsme všechna hřiště, kde probíhá celoroční výuka, dovybavili moderními interaktivními tabulemi. Vyplácíme podporu ve formě příspěvku na odučeného žáka. Příspěvek pro letošní rok ještě navýšíme. Systém podpory formou tohoto příspěvku je z mého pohledu spravedlivý. Zavazuje totiž obce - provozovatele jednotlivých hřišť k propagaci dopravní výchovy a začlenění co nejvíce škol a žáků,“ říká Martin Sepp, náměstek hejtmana LK pro resort dopravy.

 

            Maximální výše dotací pro jednotlivá DDH v období roku 2009 - 2011 činí 500 000,- Kč. Jako systémové řešení problému financování DDH, zavedl LK v roce 2007 každoroční proplácení příspěvku na základě výkazu o realizaci dopravní výchovy na DDH, který je součástí uzavřené smlouvy o poskytnutí přímé podpory. Smlouva stanoví, že příjemci bude vyplacen příspěvek ve výši 5 000,- Kč, a to v případě, že počet žáků, kteří se zúčastní zkoušek průkazu cyklisty, bude 100 a méně. Pokud bude počet žáků vyšší, potom poskytovatel poskytne příjemci k uvedené fixní částce 5 000,- Kč částku 50,- Kč za každého dalšího žáka, který se zúčastní zkoušky průkazu cyklisty.

           

            V Libereckém kraji je celkem 10 dopravních hřišť, na kterých probíhá v různém rozsahu dopravní výchova dětí ze 4. ročníků základních škol. V současné době ji garantuje Ministerstvo dopravy BESIP, které se částečné podílí na jejím financování. Liberecký kraj a jednotlivá města se pak spolupodílí na dalším financování. Liberecký kraj kupříkladu proplácí dopravu dětí ze škol na hřiště, přispívá formou příspěvku na žáka a dále v rámci různých projektů podporuje hřiště finančně a materiálně.

           

            Na jaře letošního roku se LK stal majitelem objektu dopravního hřiště v Liberci a společně s partnery BESIPem a Městskou policií realizuje dopravní výchovu a doplňkové programy. Zároveň kraj otevřel toto dopravní hřiště veřejnosti. Přes zimní období jeho činnost nekončí, po dohodě s pracovníkem hřiště ho mohou navštívit děti samostatně i organizované skupiny.

I za tímto účelem jsme zrekonstruovali učebny, kde dopravní výuka může probíhat nepřetržitě. Naším cílem pro letošní rok, který jsme již z většiny splnili je vytvořit místo, kde rodiče i děti najdou zábavu a poznání o bezpečnosti silničního provozu. Na příští rok pak chystáme celkovou opravu a modernizaci hřiště,“ dodal Martin Sepp.

 

            Dopravní hřiště v Liberci, které je metodické pro celý Liberecký kraj, bude i v následujících letech rozvíjeno a modernizováno.

Roli takového centra lze přirovnat k fakultní základní škole. Jednak poskytuje výuku dopravní výchovy pro spádové základní školy a zároveň vzdělává pracovníky dopravní výchovy, kteří působí na dalších dopravních hřištích nebo školách či dobrovolníky z neziskových organizací. Vedle toho realizuje další aktivity v oblasti prevence silniční bezpečnosti a v neposlední řadě rozvíjí a testuje nové metody či výukové materiály. Postup Libereckého kraje v podpoře dopravní výchovy a realizace takového centra je zvláště v současné době velmi potřebný. Je dobře, že se v České republice objevují příklady krajů a obcí, které vhodně investují do prevence silniční bezpečnosti,“ uvedl Robert Šťastný, člen týmu Výzkumu dopravní bezpečnosti společnosti Škoda Auto, který má na starosti aplikaci výsledků práce týmu v programech prevence bezpečnosti silničního provozu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky