Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj chystá změny ve studijních oborech na Středních školách

Šírová Květa

  • 18. 07. 2011 08:36

Sdílet článek

Liberecký kraj nechystá od září 2011 změny ve studijních oborech na svých středních školách, se změnami v nabídce studijních a učebních oborů však vzhledem k demografickému vývoji je nutné počítat již od školního roku 2012/2013. Postupně bude třeba zvyšovat naplněnost tříd.

„Oborová nabídka mnohdy nekoresponduje s požadavky trhu práce a vyžaduje úpravy zaměření obsahu vzdělávání. Dosáhne se tím lepší uplatnitelnosti absolventů škol na trhu práce. Cílem změn je upravit oborovou nabídku tak, aby více odpovídala poptávce ze strany žáků i sociálních partnerů,“ vysvětlil náměstek pro školství, mládež, tělovýchovu a sport Radek Cikl.

V souladu se strategickými dokumenty Libereckého kraje bude postupně docházet k úpravě zápisu oborů vzdělávání škol zřizovaných Libereckým krajem a dojde tak k postupnému vyvažování jednotlivých stupňů středního vzdělávání, tedy odpovídající poměr všeobecného a odborného vzdělávání s maturitní zkouškou a především posílení středního vzdělávání s výučním listem.

Pro zvýšení ekonomické stability a zlepšení současné oborové roztříštěnosti je kladen důraz na profilaci a oborové zaměření jednotlivých středních škol. Z těchto důvodů, ale i pro zkvalitnění výuky a vybavení pro potřeby realizace školních vzdělávacích programů, byly maturitní ekonomické obory soustředěny na ekonomických školách, především obchodních akademiích.

„Zároveň dojde i k lepší orientaci dětí a rodičů pro volbu příštího studia a snazší spolupráci s případnými sociálními partnery škol jako jsou např. soukromé firmy umožňující žákům vykonávání praxe či zaměstnavatelé přijímající absolventy,“ doplnil Cikl.

Změnami v oborové struktuře dojde při profilaci středních škol ke zlepšení prostupnosti mezi jednotlivými stupni oborů. Odpovídajícím rozložením oborové struktury ve středních školách při dodržení souladu s demografickým vývojem se zvýší vzdělanostní úroveň žáků na jednotlivých stupních středního vzdělávání.

„Snahou odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje je také upravit shodné obory na školách v regionu tak, aby si vzájemně svojí nabídkou nekonkurovaly a při nižším počtu žáků školy neoslabovaly. Pro posílení oborové struktury je snahou omezit všeobecné nástavbové studium za současné podpory odborného nástavbového studia,“ řekla Jiřina Princová, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Těmito kroky dojde i posílení technického zázemí a zkvalitnění výuky jednotlivých oborů, zejména oborů náročných na technické vybavení při provádění povinné praxe žáků,“ řekl Cikl.

Sjednocením a koncentrací oborů bude také do budoucna umožněno zaměstnávání odborných a kvalifikovaných pedagogických pracovníků.

Na konci srpna uspořádá náměstek hejtmana LK Radek Cikl k této problematice tiskovou konferenci.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky