Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj hostil zástupce kultury a cestovního ruchu krajů z ČR, chystají se oslavy Karla IV.

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 03. 2015 16:48

Sdílet článek

V Liberci se 11. – 12. března se konalo 9. zasedání Komise Rady Asociace krajů ČR pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, které hostila statutární náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová, místopředsedkyně komise. 

Jednání o důležitých tématech, které vedl místopředseda komise Zdeněk Štefek, radní pro oblast kultury Středočeského kraje, se zúčastnilo na 50 zástupců krajů, náměstci ministerstva kultury a ministerstva místního rozvoje i představitelé dalších organizací.

Dvoudenní program byl zahájen prohlídkou liberecké Oblastní galerie Lázně a Severočeského muzea. Obě krajské instituce sklízely zaslouženou pochvalu. Následovalo pracovní jednání dvou odborných skupin v galerii, které se věnovaly například novému památkovému zákonu, koncepci státní kulturní politiky, problematice neexistující systematické státní podpory cestovního ruchu atd.

Jednání pokračovalo druhý den se v sídle Krajského úřadu LK. Z ministerstva kultury vystoupili v diskusi tři náměstci, se kterými členové komise projednali aktuální znění navrhovaného památkového zákona, opakovaně se besedovalo o financování divadel, festivalů i o připravovaném zákonu o veřejně prospěšných institucích v kultuře. První náměstkyně ministryně Ministerstva pro místní rozvoj. Klára Dostálová představila hlavní záměry MMR v oblasti ČR – pro kraje velmi důležitá avízovaná státní podpora destinačních managementů v regionech a nový návrh systému spolupráce s kraji. Důležité byly informace o dotačních titulech pro dotčené oblasti v příštím období. Se zástupcem České centrály cestovního ruchu řešili účastníci také zlepšení prezentace regionů v zahraničí, jejich propagaci v rámci EXPO 2015 v Miláně apod.

Důležitost projednávaných témat potvrzuje i účast náměstků ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj. Tato setrvalá přímá spolupráce je pro řešení úkolů a problémů krajů zcela zásadní,“ konstatovala náměstkyně hejtmana.

Mezi další témata patřila i informace o přípravě aktivit k 700. výročí narození Karla IV. v roce 2016. Půjde o velkolepý koncept, jaký byl realizován v roce 2013 při výročí příchodu Cyrila a Metoděje do Čech. V mnoha místech v ČR, spojených s Karlem IV. se budou konat různé akce a aktivity, a to i v širším mezinárodním kontextu.

„Liberecký kraj bude spolupracovat na tom, aby se do projektu zapojily i některé zdejší lokality, jako například Český Dub se svou johanitskou komendou či Doksy, kde Karel IV. stál u zrodu dnešního Máchova jezera,“ naznačila Hana Maierová.

S představiteli Klubu českých turistů byly diskutovány veřejně prospěšné aktivity, především například značení tras v terénu a možnost sjednocení pravidel podpory KČT ze strany krajů.

Po skončení pracovního programu nabídnuta možnost prohlídky centra  iQlLANDIA.

„Takováto zasedání odborné komise Rady Asociace krajů ČR se konají v různých krajích třikrát až čtyřikrát do roka.  Liberecký kraj byl hostitelem znovu asi po pěti letech. Pro účastníky mělo zásadní význam, že při náročném jednání s vrcholnými představiteli dvou ministerstev bylo prodiskutováno hodně významných témat, stejně jako se zástupci dalších organizací,“ zdůraznila statutární náměstkyně.

Příprava, realizace i organizace této prestižní akce byla poněkud náročná, hlavně proto, aby účastníci byli co nejvíce spokojení s programem, který prezentoval zajímavé kulturní památky a další pamětihodnosti města,“ dodala.

Další plánované setkání Komise AKČR resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu se uskuteční na počátku června v Plzni.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky