Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj na Hrách III. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2008 opět zvítězil

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 02. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6104|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ve dnech 27. 1. – 1. 2. 2008 se uskutečnily Hry III. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2008. Český olympijský výbor pověřil pořádáním her tentokráte Zlínský kraj. Obavy, které zprvu zavládly vzhledem k nevlídnému počasí, byly na poslední chvíli zažehnány, a tak se mohlo sejít ve Zlínském kraji na devět set sportovců ze všech čtrnácti krajů České republiky.

 

Soutěžilo se v jedenácti disciplínách, z toho devět bylo sportovních (lední hokej, rychlobruslení, krasobruslení, klasické lyžování, alpské lyžování, biatlon, skoky, severská kombinace, snowboarding) a dvě kulturní (folklorní zpět a folklorní tanec). Devadesáti devíti členná výprava Libereckého kraje, která byla složená ze sedmdesáti osmi sportovců, patnácti trenérů a dvou vedoucích výpravy, obsadila všech jedenáct disciplín.

Podle výsledků z předchozích ročníků zimní olympiády, odjížděla výprava Libereckého kraje v roli favorita s tajným přáním zisku pověstného „treblu“ za celkové vítězství. Jak se na konci her ukázalo, očekávání byla oprávněná.

„Naši liberečtí junioři dokázali nasbírat během čtyř soutěžních dnů úctyhodných čtyřicet pět medailí (20 zlatých, 11 stříbrných a 14 bronzových), načež cenné kovy dokázali získat v desíti z jedenácti možných disciplín. Největší sílu jsme opět ukázali soupeřům v disciplínách, pro které má náš kraj vhodné zázemí a podmínky. Zejména v biatlonu, klasickém lyžování, skocích a severské kombinaci, ve kterých jsme v součtu získali 34 medailí (15 zlatých, 10 stříbrných, 9 bronzových). Ziskem dvou zlatých a dvou bronzových přispěli do sbírky také alpští lyžaři, kteří se museli vypořádat s nesmírně těžkým zledovatělým svahem,“ vypočítal Petr Doležal, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

Překvapením pro naší výpravu byl podle něj  nečekaný úspěch snowboardistů, kteří získali dvě zlaté a další bodovaná umístění.

Činili se i  krasobruslařky ziskem dvou bronzových. Ukázalo se, že i v rychlobruslení by se mohlo v budoucnu blýskat na lepší časy. Za velký úspěch považujeme zisk stříbrné pozice ve folklorním zpěvu. Zklamáním pro Libereckou výpravu bylo vystoupení našich hokejistů, kteří se v silné konkurenci prosadit do vyřazovacích bojů nedokázali.

 „Mezi nejúspěšnější olympioniky patřili biatlonistka Erika Jislová se ziskem 3 zlatých medailí a  biatlonista Tomáš Vojík se ziskem 2 zlatých a jedné bronzové,“ zdůraznil náměstek hejtmana.

 Výprava Libereckého kraje nakonec obsadila 1. místo s náskokem 117 bodů před domácími pořadateli ze Zlínského kraje. Získala tak zasloužený „treble“ za celkovou sumu 295 bodů. Na třetím místě skončil Moravskoslezský kraj se ztrátou 122 bodů.

 „Chci poděkovat nejen všem sportovcům, kteří se zúčastnili a prali se do posledních sil o nejlepší umístění, ale také všem trenérům, servismenům a rodičům, kteří se je snažili povzbudit a vytvořit jim co nejlepší zázemí,“ řekl petr Doležal s tím, že poděkování pak patří i pořadatelům ze Zlínského kraje, kteří se zasloužili o samotné uskutečnění olympiády.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky