Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podepsal Memorandum o spolupráci s tureckou provincií Bursa

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 11. 2011 16:03

Sdílet článek

 

V zastoupení hejtmana LK Stanislava Eichlera (ČSSD) podepsala včera jeho statutární náměstkyně Lidie Vajnerová (SOS) Přátelskou dohodu o spolupráci mezi provincií Bursa – Turecká republika a Libereckým krajem – Česká republika, kterou za tureckou stranu parafoval guvernér provincie Sahabettin Harput.

Slavnostnímu aktu byli dále přítomni Cihad Erginay, velvyslanec Turecké republiky v ČR, Irena Krasnická, generální konzulka ČR v Turecku. Ahmet Hamdi Usta, náměstek guvernéra, Halil Yilmaz, velitel bezpečnosti provincie Bursa, Feridun Kahraman, podnikatel (textil), Fahrettin Gülener, podnikatel (automobilový průmysl), Mehmet Akkuş,  podnikatel (cestovní ruch), Dr. Metin Yurdakoş, podnikatel (lázeňství).náměstek hejtmana Vít Příkaský a členové Rady LK Zdeněk Bursa (všichni ČSSD).

„Burská delegace tak společně s námi navázala na předchozí Protokol o přátelské dohodě o spolupráci mezi Libereckým krajem a provincií Bursa,“ uvedla náměstkyně hejtmana.

Guvernér ocenil vstřícnost českých podnikatelů a zájem o spolupráci s jejich protějšky v provincií.

„Dnes došlo podpisem dohody k formálnímu zahájení spolupráce, ale již na prvních setkáních s podnikateli vašeho kraje se ukázalo, že spolupráce může být oboustranně výhodná například v oblasti textilu a nanovláken, lázeňství a cestovního ruchu,“ řekl guvernér.

Delegace postupně navštívila Centrum Babylon v Liberci, libereckou společnost ELMARCO, Lázně Libverda, hejnickou bazilikuNavštívení Panny Marie a Mezinárodní centrum duchovní obnovy,  Sklárny a minipivovar Novosad a syn v Harrachově, sklářskou společností František Halama v Železném Brodě a absolvovala dvě setkání s členy Krajské hospodářské komory Libereckého kraje včele s předsedou Oskarem Mužíčkem.

Dokument:

PŘÁTELSKÁ DOHODA O SPOLUPRÁCI MEZI                     

PROVINCIÍ BURSA - TURECKÁ REPUBLIKA

A

LIBERECKÝM KRAJEM - ČESKÁ REBUPLIKA

 

I. Smluvní strany:

Liberecký kraj

se sídlem: U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2, Česká republika

IČ: 70891508

zastoupený Mgr. Stanislavem Eichlerem, hejtmanem

a

Provincie Bursa

se sídlem: T.C. Bursa Valiliği Selçuk Hatun Mh.Kültür Sok. No: 2 Heykel Osmangazi / BURSA, Turecko

zastoupená panem Şahabettinem Harputem, guvernérem provincie

II. Úvodní ustanovení:

     Tato dohoda uzavřená mezi Libereckým krajem a Provincií Bursa vychází ze vzájemných přátelských vztahů. Cílem této přátelské dohody je upevnění vztahů mezi oběma smluvními stranami. Hejtman Libereckého kraje Mgr. Stanislav Eichler a doprovázející delegace, vyslaná na základě pozvání guvernéra Bursy pana Şahabettina Harputa, se ve dnech 13.-17. března 2011 zúčastnili přínosného jednání ve městě Bursa, které přineslo pozitivní výsledky pro provincii Bursa a Liberecký kraj.   

 

III. Předmět dohody:

Strany se dohodly na vzájemné budoucí spolupráci v níže specifikovaných bodech:

1. Strany se dohodly, že dojde k posílení spolupráce, projednaly se vzájemné nabídky mezi samosprávou, organizacemi a ostatními subjekty za účelem rozvoje vztahů, intenzivní výměny informací a přímé spolupráce.

 

2. Strany budou podporovat, podle zásad dohody mezi oběma stranami, vzájemný obchod, investice, cestovní ruch se zaměřením na lázeňství, technologie, ekonomii, průmysl, energii, zemědělství, kulturu, vědu, bezpečnost apod. a budou se snažit o maximální spolupráci.

 

3. Smluvní strany a zástupci doprovázející delegace budou podporovat společné investování subjektů ze soukromého i veřejného sektoru.

 

4. Strany budou podporovat akademický rozvoj a rozvoj lidských zdrojů prostřednictvím výměn managementu a personálu veřejné správy, včetně zajištění oboustranného výměnného programu mezi universitami (výměna studentů).

 

5. Strany budou podporovat vzájemnou spolupráci v oblasti středoškolského vzdělávání, mládeže, volného času a sportu.

 

6. Strany budou podporovat spolupráci mezi technoparky obou stran, bude vyvíjena spolupráce mezi malými a středními podnikateli.

 

7. Pro efektivnější sblížení obou stran bude docházet k podpoře veřejných a soukromých sektorů provincie a kraje v rámci kulturních dnů a festivalů.

 

8. Strany se budou snažit umožňovat snadnou realizaci výstav ve svých kulturních centrech. Vystavovány budou zejména obchodní zboží a produkty. Tímto dojde
k posílení pozitivního ekonomického vývoje.

 

9. Tato dohoda nabude platnosti dnem jejího podpisu oběma smluvními stranami. Tato dohoda byla schválena Zastupitelstvem Libereckého kraje usnesením č. 97/11/RK ze dne
29. března 2011 a příslušným orgánem Provincie Bursa dne ....................

 

10. Dohoda obsahuje 10 bodů, je vyhotovena ve dvou originálech jak v tureckém,
tak v českém jazyce, a podepsána dne 1. listopadu 2011 ve městě Liberec, a to guvernérem provincie Bursa panem Şahabettinem Harputem a hejtmanem Libereckého kraje panem Mgr. Stanislavem Eichlerem. Vždy jeden originál v každém jazyce bude předán jak panu guvernérovi provincie Bursa, tak panu hejtmanovi Libereckého kraje.

 

 

 

..................................................                                .............................................

      Mgr. Stanislav Eichler                                                 Şahabettin Harput

                hejtman Libereckého kraje                                        guvernér provincie Bursa

 

Burská provincie je tureckou provincií, nachází se na západě Malé Asie Její rozloha je 11 087 km2, v roce 2000 zde žilo 2 125 140 obyvatel. Hlavním městem provincie je Bursa.Bursa je čtvrté nejlidnatější město v Turecku, s 1 431 172 obyvateli (podle sčítání v roce 2007) je hlavním městem stejnojmenné provincie. Ve městě žije velký počet imigrantů z Bulharska či národní migrace. Prví zmínka o městě, tehdy ještě s názvem Cius je z doby vlády krále Filipa V. Makedonského, z roku 202 př. N. l. ; kdy král daroval město králi tehdejší Bithýnie, Prusiovi I. Město bylo pojmenováno po něm, a název se zkomolil časem na Bursa.

V době Osmanské se stalo město na čas i jejím sídlem, do doby než dobyla Konstantinopol. Přestože po dobytí Edirne (Hadrianopolis) ztratilo postavení hlavního města, pořád bylo kulturně významným městem.

Bursa má v rámci 81 tureckých provincií cca 4 % podíl na tvorbě HDP země. Je to středisko zejména automobilového, textilního a potravinářského průmyslu. V letech 2005 - 2009 se umístila ze všech tureckých provincií na prvním místě v přílivu zahraničních přímých investic podporovaných vládou v celkové výši 5,7 mld. USD před Istanbulem s 3,5 mld. USD.

Zároveň to není to vůbec turisty obsazené město. Většina obyvatel si turistů váží a pro mnoho z nich může být Čech prvním cizincem, kterého potkají. Anglicky umí tak jeden člověk ze sta. Hlavními lákadly města jsou lyžařská centra v nedalekých horách (Uludag) a mauzoleum tureckých sultánů a muzeum města. Přímo ve středu města na kopci je rozhledna. Z Bursy lze vycestovat - asi 20 minut jízdy minibusem, do malebné vesničky Cumalikaze, dále je možné jet k přímořské vesnici Mudánie. Historické centrum je velmi malé a příjemné. Je zde velký bazar, který působí daleko přirozeněji než velký bazar v Istanbulu. Dále jsou v centru dvě velké historické mešity a řada menších novějších.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky