Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj podporuje rozvoj nanotechnologického průmyslu

25. 09. 2015

Liberecký kraj podporuje nanotechnologie, a proto se stal prvním hostitelem akce Česko je nano, kterou připravila Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky. V prostorách krajského úřadu se veřejnosti, starostům obcí, zástupcům firem či studentům představily firmy pracující s nanotechnologiemi a předvedly zájemcům své patenty a produkty využívající nanotechnologie.

Diváci se podivovali nad nano materiály, které dokáží nahradit části lidského těla, viděli ojedinělé látky na povrchy budov, které mají samočistící vlastnost aktivovanou UV zářením nebo se mohli dotknout speciálních nanotextilií a obdivovat jejich zvláštní vlastnosti.

„S Asociací a Technickou univerzitou Liberec spolupracujeme již nějaký čas a dál chceme hledat možnosti spolupráce v oblasti nanotechnologií. Také hodláme pokračovat v osvětě a propagaci směrem k veřejnosti, aby vešlo do povědomí, že existují v oblasti nanotechnologií české firmy úspěšně působící po celém světě,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro ekonomiku.

Akce Česko je nano představila v Liberci mnohé zajímavosti. Zájem vzbudila například čistička vody, která dovede přetvořit v pitnou třeba prasečí kejdu nebo strávenou potravu a už ji využívají například kosmonauti při letech do vesmíru. Jedna z představovaných firem dokonce sídlí v Libereckém kraji, konkrétně společnost Nanovia ze Železného Brodu, což bylo pro mnohé nečekané zjištění. Jde o největšího výrobce nanotextilií a průmyslového výrobce nanovlákenných materiálů nejen v Česku, ale i v celé Evropě.

„Chtěli bychom vazby s asociací i univerzitou v budoucnu využít v rámci připravovaných podnikatelských inkubátorů. Napomoci tomu, aby se další, nově vznikající společnosti zabývaly i tímto novým segmentem - nanotechnologiemi,“ doplnil Marek Pieter.  

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215