Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj postupně likviduje následky loňských povodní

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 08. 2011 13:35

Sdílet článek

 

Blesková povodeň napáchala v Libereckém kraji nejen obrovskou škodu na majetku, přes osm miliard korun (8, 2 miliardy Kč) , ale také jsme museli zaplatit daň největší – její vinou vyhaslo pět lidských životů.

 

„Připomeňme si, že celkově bylo postiženo 81 obcí, což představuje 38% všech obcí kraje, a 1801 km2, tedy 56,9 % rozlohy kraje. Povodně zasáhly 1872 domácností,“ uvedl hejtman LK Stanislav Eichler.

Celkové škody jen na silnicích II. a III. třídy dosáhly dvou miliard Kč. Na železnici činí škody 104 miliónů Kč a na majetku ve správě Povodí Labe – 1,7 miliardy Kč.

Krajská správa silnic Libereckého kraje vynaložila na prvotní odstranění následků škod po povodních v roce 2010 41 458 318 Kč. Jednalo se o odstranění následků povodní na silnicích, tj. zprůjezdnění, odstranění náplav, provizorní opravy, demolice a stavební úpravy při likvidaci narušených částí silnic, příkopů, propustků, dopravního značení a na odstranění následků povodní na mostech - tj. provizorní opravy, demolice a stavební úpravy při likvidaci narušených částí mostů. Na uvedené práce byla čerpána dotace z rozpočtu Libereckého kraje v rámci účelové kapitoly – Povodně 2010 – záchranné práce ve výši 35 302 060 Kč a zbývající finanční prostředky ve výši 6 156 258 byly kryty z rozpočtu KSS LK.

 

Dále Krajská správa silnic na řešení povodňových škod poskytla na opravu mostů a silnic celkem 39 182 000 Kč. Od loňských povodní byly provedeny opravy osmi mostních okruhů, tedy části komunikací včetně mostů, na Českolipsku, Frýdlantsku a Liberecku ze zdrojů Libereckého kraje s možným následným financováním z MMR, úvěru případně jiného dotačního titulu. Opravy osmi mostních okruhů stály celkem 21 525 000,-Kč. Proběhla oprava 56 mostů, v letošním roce se předpokládá zahájení cca 80% akcí. Dále byly provedeny opravy silnic za 17 657 000 Kč.

 

„V současné době probíhá výběrové řízení na opravu 17 mostů a další soutěže jsou v přípravě. Toto jsou projekty financované z MMR,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Sepp.

 

KSS LK má projekčně připravené stavby na obnovu majetku postiženého povodní. Dle oceněných výkazů výměr od projektanta má KSS LK připraveny stavby v celkové hodnotě cca 1 126 600 000 Kč. Na tyto akce bylo požádáno na Ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na obnovu majetku postiženého povodní, kde v případě úspěchu bude 50% uhrazeno Ministerstvem pro místní rozvoj.

 

Celkové výše škod na mostech je odhadována na cca 860 milionů korun. Do této částky jsou zahrnuty škody po povodni 2010, které byly vyčísleny na 453 milionů Kč (tato částka byly nahlášena na MMR) a škody na mostech zařazených do velmi špatného resp. havarijního stavu.

 

Předpokladem pro zahájení oprav bylo zajištění zdrojů financování.

Liberecký kraj požádal MMR o příspěvek („Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou“) ve dvou etapách. Příspěvek MMR činí 50% nákladů na obnovu stavebního objektu.

„Zbylých 50% financuje žadatel, v tomto případě Liberecký kraj,“ doplnil radní LK Zdeněk Bursa..

V 1. etapě byl rozhodnutím ministra č. 112/2011 ze dne 1. 6. 2011 schválen Libereckému kraji příspěvek na opravu mostů v celkové výši 181 milionů Kč. Vydání Rozhodnutí o výsledcích žádostí 2. etapy se předpokládá v nejbližší době. Kromě uvedeného zdroje financování z MMR využije Liberecký kraj i „Mostní úvěr“ ve výši 500 milionů Kč s čerpáním v letech 2011-2013.

 

Pozn.: V soutěži, o které rozhodl ÚOHS nebyly zahrnuty všechny mosty, jejichž rekonstrukce byla plánována. Tzn., že nejsou vázány na rozhodnutí ÚOHS. Čerpání financí z mostního úvěru není vázáno na zamítnutou soutěž.

 

Mosty

Krajská správa silnic Libereckého kraje podala do dnešního dne na Ministerstvo pro místní rozvoj celkem 65 žádostí o dotace na odstranění povodňových škod v rámci programu „Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou“ v celkové hodnotě 1 161 000 000 Kč.

 

K dnešnímu dni má KSS LK oficiální rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj o poskytnutí dotace na odstranění povodňových škod na 53 žádostí a to v hodnotě 408 mil. Kč. Rozhodnutí o poskytnutí dotace na zbylých 12 žádostí v hodnotě 723 mil. Kč se předpokládá v průběhu září. Mezi těmito žádostmi jsou i 4 velké projekty komplexních oprav nejvíce poškozených silnic při loňské povodni. Jedná se například o první etapu opravy komunikace II/290 Frýdlant – Bílý Potok, II/592 v Chrastavě, a dále pak silnic III/03513 a III/03515 v Heřmanicích a silnic III/0353, III/0357 Víska – Višňová – Poustka.

 

Z těchto 65 projektů je ale již nyní stavebně dokončeno 13 akcí. Jednalo se zde o nutné opravy silnic a mostů ihned po povodni celkem za 39 mil. Kč, které financoval Liberecký kraj ze svého rozpočtu. Zároveň KSS LK v letošním roce zahájila anebo zahájí realizaci více než 50 projektů, jedná se zejména o opravy mostních konstrukcí se spolufinancováním MMR – most přes potok v Ludvíkově, 2 mosty v Kryštofově Údolí, most před obcí Bulovka a další, dále pak opravu zdi ve Volfarticích, propustky na Frýdlanstku, které souvisejí s loňskými povodněmi a na které jsou již zajištěny finanční prostředky.

 

Další akce budou postupně zahajovány v průběhu roku 2012 s ohledem na zajištění potřebných financí a také na koordinaci výstavby.

Byly podány žádosti do fondu příhraniční spolupráce CÍL 3 v hodnotě 81 mil. s podílem dotace 90%.

Dále jsou připravovány žádosti v hodnotě 70 mil. Kč do fondu Solidarity. Na další obnovu dopravní infrastruktury, jako je například druhá etapa výstavby na komunikacích II/290 Frýdlant – Bílý Potok, II/592 v Chrastavě nebo silnice III/27252 Vítkov, potřebuje kraj cca 900 mil. Kč. O získání těchto prostředků intenzivně jedná se zástupci MMR, MZE, MD, SFDI a MF.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky