Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj připravuje Obchůdek 2021+, dotační program na podporu venkovských prodejen

18. 08. 2021

Obchůdek 2021+, tak zní název nového programu, ze kterého kraj podpoří maloobchodní prodejny v obcích. Žádost o dotaci mohou zájemci podávat od 23. října do 8. listopadu letošního roku. Připraveny jsou pro ně 3 miliony korun, maximální výše dotace činí 100.000 korun pro jednoho žadatele. Výzvu vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, Liberecký kraj pak dotaci pošle konkrétním zájemcům. Dotační program a jeho konkrétní podmínky bude ještě schvalovat krajské zastupitelstvo na svém zářijovém jednání.

„Program jsme připravili pro obce do 1.000 obyvatel, případně obce, které mají maximálně 3.000 občanů, ale jejichž místní části nepřekračují počet 1.000 lidí,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí výzvu pro kraje a ty následně vypíšou vlastní dotační program pro maloobchodní prodejny. Zájemci v Libereckém kraji tedy budou žádat o dotaci přímo něj.

Aby kraj zjistil alespoň přibližný zájem o program, rozeslal do celkem 195 obcí v regionu, které mají méně než 3.000 obyvatel, anketu. Odpovědělo 85 z nich, z toho 66 již předběžné podmínky programu splňuje.

„Dotaci může provozovatel obchodu použít například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet či na náklady spojené s akceptací platebních karet,“ vysvětlil radní Ulvr. „Vesnické prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. Proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ by tomu mohl výrazně pomoci.“

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549