Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj připravuje vyhlášení soutěže na záměr využití bývalého vojenského Letiště Ralsko

08. 02. 2012

 

Rada na svém zasedání schválila také text vyhlášení této veřejné soutěže. Ta bude oficiálně vyhlášena zveřejněním výzvy po schválení v Zastupitelstvu LK dne 21.2.2012 na webových stránkách KÚ LK – odbor regionálního rozvoje a evropských projektů (zatím není konkrétní odkaz) - kde budou všechny potřebné informace o podmínkách soutěže i o řešeném území. „Smyslem soutěže je shromáždit ideové záměry, které by navrhovaly nové možné využití lokality „bývalého vojenského Letiště Ralsko“ a umožnily vybrat, posoudit a rozhodnout, jak nejlépe využít potenciál bývalého letiště a jak koncepčně řešit využití celého bývalého vojenského prostotu. Veškeré záměry a postupy konzultoval Liberecký kraj s představiteli města Ralsko,“ sdělil náměstek hejtmana Vít Příkaský.

Letiště Ralsko se nachází v okrese Česká Lípa, na území města Ralsko, konkrétně v katastrálním území Hradčany nad Ploučnicí.

Letiště bylo do roku 1991 součástí vojenského prostoru, který od roku 1968 využívala Střední skupina vojsk Sovětské armády.

O budoucím směřování, jak využít letiště rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje, které svým usnesením č. 83/10/ZK ze dne 30.3.2010 deklarovalo, že podporuje jiné využití bývalého vojenského letiště Ralsko než pro leteckou dopravu se zachováním regionálního významu této lokality.

Nepřípustné typy záměrů a aktivit:

§        Aktivity s vysokou ekologickou zátěží a negativním vlivem na životní prostředí (nadměrný hluk, prašnost, emise a imise, zápach, nebezpečné či jedovaté látky apod.), dlouhodobě vysoké nároky na těžkou nákladní dopravu.

§        Činnosti výrazně snižující atraktivitu pro cestovní ruch v zázemí Letiště Ralsko.

§        Plný letecký provoz těžkých dopravních letadel.

§        Aktivity cestovního ruchu masového charakteru typu „Disneyland“

§        Fotovoltaické elektrárny

§        Skládkování odpadů

Bližší informace o území a zadávacích podmínkách soutěže poskytne:

§         Mgr. Michael Otta, vedoucí odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje (tel.: 485 226 553, michael.otta@kraj-lbc.cz)

 

Způsob podávání návrhů

Záměry se podávají prostřednictvím držitele poštovní licence (přijímá se zásilka s razítkem držitele poštovní licence v uvedený den doručení nabídek), nebo osobně do podatelny Libereckého kraje v uzavřených obálkách označených „Soutěž na záměr využití bývalého vojenského Letiště Ralsko“ a opatřených na uzavření obálky razítkem (event. podpisy) uchazeče. Záměry se předkládají v českém jazyce. Záměry se předkládají v jedné uzavřené obálce ve dvou tištěných paré a v jednom na CD.

 

Lhůta k předložení návrhů

Lhůta pro doručení nabídek je od 1.3.2012 do 31.5.2012 do 15.00 hod.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588