Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj přivítá v roce 2011 mladé hvězdy světového sportu

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7397|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

10. Zimní evropský olympijský festival mládeže (EYOWF) je investicí do mládeže

 V roce 2011 se Liberecký kraj stane pořadatelem největší sportovní události určené mládeži, která se dosud  konala v České republice - 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže (EYOWF 2011). V osmi disciplinách se při něm představí téměř 1500 sportovců ze 45 zemí. Na tiskové konferenci k této události v Grandhotelu Zlatý lev v Liberci dnes slavnostně pokřtili logo soutěže hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek a Veronika Vysloužilová, autorka loga.

 

„Tyto akce jsou nejvýznamnější sportovní událostí dorostenecké kategorie na starém kontinentu a pro mladé reprezentanty představují totéž co olympijské hry pro dospělé. Pro Českou republiku i liberecký region je pořadatelství soutěže opravdu nesmírnou poctou. Představí se při ní totiž budoucí velké hvězdy světového sportu, ještě plné čistých ideálů, ctících myšlenky fair play a dosud nedotčené komercionalizací. Mnohé z nich už možná zasáhnou do bojů o seniorské medaile na Zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014,“ uvádí předseda ČOV Milan Jirásek.

 

Zakladatelem „malé dorostenecké olympiády“ je současný prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Zimní i letní varianty festivalu se od počátku 90. let minulého století konají ve dvouletých cyklech a vždy v lichých letech z iniciativy Asociace evropských olympijských výborů (EOV). Liberecký kraj podal svou kandidaturu v září 2006 a v prosinci téhož roku na zasedání EOV v Bruselu s ní také uspěl. Ačkoliv organizaci EYOWF 2011 iniciovalo ještě minulé vedení Libereckého kraje, současná krajská vláda se rozhodla respektovat uzavřené smlouvy i diplomatické závazky a zdárné uspořádání soutěže zapracovala také do svého programového prohlášení.

„Existují přinejmenším tři hlavní důvody, proč vedení Libereckého kraje považuje tento festival za významnou a přínosnou akci. Především je zaměřena na mladou generaci, podporuje její tělesný a fyzický rozvoj, vztah ke sportu a přirozenou soutěživost – a taková akce není nikdy ztracenou

investicí. Také chceme, aby soutěž přispěla ke zviditelnění dalších sportovních a turistických center v kraji. Zázemí a ubytování účastníků bude sice v Liberci, ale kromě zdejších moderních areálů jsou pro závody navržená i sportoviště v Jablonci nad Nisou, Rejdicích, Harrachově či Bedřichově. Navíc předpokládáme, že festival podpoří cestovní ruch ze strany domácích i zahraničních návštěvníků,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

O MEDAILE V OSMI DRUZÍCH SPORTU I AKCE PRO ŠKOLY

Program EYOWF v termínu 12. – 19. února 2011 tvoří osm zimních sportů: alpské lyžování, běh na lyžích, biatlon, krasobruslení, lední hokej, severská kombinace, skoky na lyžích a snowboarding. Vytipovanými závodními areály jsou Tipsport arena a Svijanská arena (lední hokej, krasobruslení), Vesec (běhy na lyžích), Ještěd (alpské lyžování, skoky na lyžích) v Liberci, Břízky

biatlon) a zimní stadion (lední hokej, krasobruslení) v Jablonci nad Nisou a snowpark (snowboarding) v Rejdicích. Širší výběr tvoří i areály v Rokytnici nad Jizerou (alpské lyžování), Bedřichově (běhy na lyžích) a Harrachově (skoky na lyžích).

Hrdiny předcházejících ročníků EYOWF se staly mnohé ze současných legend světového sportu. Patří mezi ně třeba sjezdařky Janica Kosteličová, Anja Pärsonová, běžkyně na lyžích Marit Björgenová, Julija Čepalovová, Kristina Šmigunová, krasobruslaři Jevgenij Pljuščenko, Irina Slucká, skokani Rok Benkovič, Janne Haponen či sdruženář

Jason Lamy Chappuis. Také Česká republika se může pyšnit reprezentanty, kteří úspěšně prošli touto špičkovou dorosteneckou soutěží a poté se prosadili i mezi dospělými. Patří sem především držitelé medailí z EYOWF: zlatí běžci na lyžích Zuzana Kocumová a Martin Koukal, stříbrný sjezdař Kryštof Krýzl a bronzoví - krasobruslařka Kateřina Beránková (ještě v soutěži jednotlivkyň), běžkyně na lyžích Kateřina Hanušová, biatlonista Michal Šlesingr, stejně jako třeba hokejisté Tomáš Plekanec, Miroslav Blaťák, Štěpán Hřebejk, Jan Hanzlík či Václav Nedorost.

„Tento festival není zdaleka pouze sportovní akcí, ale je to současně významná společenská a kulturní událost. Organizační výbor připravuje pro školy v Libereckém kraji speciální projekty k zapojení jejich žáků a studentů do různých sportovních a vědomostních soutěží propagujících sport, zdravý životní styl, znalosti o regionu, jeho tradici i samotný festival. Chystají se také kulturní akce, happeningy, autogramiády, besedy o sportu. Počítá se i se zapojením bývalých a současných sportovců – patronů jednotlivých sportů. V současné době se připravuje celkový projekt těchto aktivit, které budou zahájeny ve druhé polovině roku,“ upřesňuje náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl.

 Ve spolupráci s organizátory EYOWF 2011 inicioval Liberecký kraj také reprezentativní a unikátní výzkum na vybraných středních školách regionu. V současné době už na něm pracuje prestižní agentura Factum Invenio. Probíhá na dvanácti středních školách v devíti největších městech kraje a studenti odpovídají na otázky ze čtyř tematických okruhů: vztah ke sportu a  pohybu, kvalita tělesné výuky ve školách, podmínky ke sportu a vybavení sportovišť, oblíbené volnočasové aktivity.

ROZPOČET ZŮSTANE STABILNÍ

V březnu 2008 založil Liberecký kraj obecně prospěšnou společnost EYOWF 2011, která je pověřena organizací EYOWF 2011 a současně představuje právní subjekt zastřešující organizační výbor. „Celkový rozpočet festivalu dosahuje 165 milionů korun. Bude kryt z rozpočtu Libereckého kraje, který uhradí 126,8 milionů korun, z účastnických poplatků jednotlivých zemí půjde 22,7 milionu, z příspěvku Asociace evropských olympijských výborů 2,5 milionu a od sponzorů 13 milionů. S EYOWF 2011 nejsou spojeny žádné finanční částky směrované do investiční výstavby nových sportovišť a areálů -  nehrozí tedy ani jejich případné navyšování, takže rozpočet zůstane stabilní,“ vypočítává Petr Doležal, předseda správní rady obecně prospěšné společnosti EYOWF 2011.

Organizační výbor EYOWF 2011 tvoří vesměs zkušení členové, kteří se až do července 2007 podíleli na přípravách lyžařského mistrovství světa 2009 v Liberci. Konzultantem a poradcem je také bývalý prezident organizačního výboru lyžařského šampionátu a lyžařský diplomat Roman Kumpošt. „Nejbližší akcí, na kterou soustředíme pozornost, je účast delegace zástupců Libereckého kraje a organizačního výboru na únorovém 9. zimním festivalu v polském Szczyrku. Prostřednictvím tiskových materiálů i mnoha jednání se zástupci evropských sportovních institucí, jednotlivých výprav i beskydského regionu se zaměříme především na všestrannou prezentaci Libereckého kraje a naší soutěže. Při závěrečném ceremoniálu 21. února převezmeme společně s hejtmanem symbolicky pořadatelskou vlajku EYOWF,“  popisuje výkonná ředitelka organizačního výboru Kateřina Nyčová.
 INSPIRACE SNĚHOVOU KOULÍ

V listopadu 2007 vyhlásil Liberecký kraj výtvarnou soutěž pro žáky a studenty středních a vyšších uměleckých škol na vytvoření loga EYOWF 2011. V několikakolové soutěži se stala autorkou vítězného návrhu Veronika Vysloužilová, studentka Střední uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou. „Hlavní inspirací pro mne představovala docela obyčejná sněhová koule,“ řekla vítězka.

 V průběhu tiskové konference pokřtili slavnostně logo EYOWF 2011 společně s autorkou předseda ČOV Milan Jirásek a hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky