Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj se stal prvním krajem v ČR s originální „vítací tabulí“

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6983|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Slavnostní odhalení první takové tabule se uskutečnilo v pondělí 22. 9. v 15 hodin na silnici I/35 (km cca 56,0)  - Ktová (parkování odpočivadlo při výjezdu z Ktové, směr Jičín).

Slavnostního aktu se zúčastnili  Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje, Josef Vrba, vedoucí manažer Ředitelství silnic a dálnic, Správa Liberec, zástupce Okresního ředitelství Policie ČR Semily,  a Jan Čáp, vedoucí oddělení pozemních komunikací, Krajský úřad Libereckého kraje.

Liberecký kraj již několik let připravoval instalaci vítacích cedulí na vjezdech do Libereckého kraje.

„Na rozdíl od ostatních krajů jsme ale nesouhlasili s tím,, aby  „vítací cedule“ byly instalovány  u silnic formou reklamních zařízení,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro dopravu LK.

Reklamy podle něj nepřispívají ke zvyšování bezpečnosti silničního provozu, a proto je cílem Libereckého kraje reklamy podél silnic postupně rušit a značně omezovat.

„Náš  kraj má Zastupitelstvem Libereckého kraje schválenou koncepci BESIP a jedním z úkolů této koncepce je právě omezení počtu reklamních zařízení u pozemních komunikacích v kraji,“ doplnil radní s tím, že

Dopravní značení IS 23 – Liberecký kraj – Vítací cedule

Na rozdíl od ostatních krajů LK nesouhlasil s tím, aby  „vítací cedule“ byly u silnic formou reklamních zařízení, a to ať již formou velkoplošných reklamních panelů anebo menších cedulí o rozměrech dopravní značky IS 14 – hranice územního celku.

 Je patrné, že  Liberecký kraj tedy nešel cestou ostatních krajů a naopak se pokusil zvolit způsob upozornění a uvítání návštěvníků Libereckého kraje formou dopravního značení.

„Jedná se konkrétně o formu informativního dopravního značení IS 23 – „Kulturní nebo turistický cíl - návěst" (č. IS 23). Dopravní značení IS 23 - Kulturní nebo turistický cíl – návěst informuje o významném kulturním nebo turistickém cíli nebo oblasti; na značce lze užít vhodný symbol nebo siluetu konkrétního cíle,“ upozornil radní s tím, že  vyhláška č. 30/2001 Sb., umožňuje informovat i o vybrané oblasti, v tomto případě tedy o oblasti Liberecký kraj a umožňuje použít i vhodné logo.

 Liberecký kraj prostřednictvím odboru dopravy projednal návrh s majetkovými správci silnic, s Policií ČR, okresními ředitelstvími dopravních inspektorátů a i s příslušnými silničními správními úřady.  Na základě těchto projednání byly uděleny příslušná povolení.

 

Místa vítacích cedulí – vjezdy do Libereckého kraje po silnicích I. třídy a ze státních hranic.

 

Okres Liberec:                                                                   

I/35 (km cca 0,0) – Hrádek nad Nisou – státní hranice

I/13 (km cca 222,0) – Habartice – státní hranice 

 

Okres Semily:

I/10 (km cca 120,3) – Harrachov – státní hranice

I/14 (km cca 55,2) – Valteřice

I/16 (km cca 143,7) – Horka u Staré Paky

I/16 (km cca 149,3) – Čistá u Horek

I/35 (km cca 56,0)  - Ktová

 

Okres Česká Lípa:  

I/13 (km cca 151,8) – Kamenický Šenov

I/9 (km cca 93,6) – Nová Huť nad Svorem

I/9 (km cca 44,0) - Bukovec

I/15 (km cca 60,0) - Kravaře

I/38 (km cca 16,6) - Bezděz 

 

Hranice:

II/270 – Petrovice

III/03511 - Kunratice

III/2918 - Srbská

II/291 – Nové Město pod Smrkem

 

Návrh značení:

Jedná se o grafické provedení cedulí dle obdoby velikosti dopravních značek upozorňující na kulturní a turistické cíle (hnědobílé provedení) s rozměry cedulí 1500 x 1000 mm na silnicích II. a III. třídy a s rozměry 2000 mm x 1500 mm na silnicích I. třídy.

Dopravní značení upozorňuje na kulturní a turistickou oblast LIBERECKÝ KRAJ. Logo vyobrazené na dopravní značce, vítací ceduli, znázorňuje dominanty jednotlivých okresů Libereckého kraje. Jedná se o Trosky (semilsko), Ještěd (liberecko), Bezděz (českolipsko) a vrcholky Jizerských hor (Jablonecko).

 Během léta se v Libereckém kraji u pozemních komunikací rozšířily i další hnědé dopravní značky upozorňující na kulturní a turistické cíle Libereckého kraje. Ministerstvo dopravy České republiky, odbor pozemních komunikací, vydalo Metodický pokyn Označování kulturních a turistických cílů na dálnicích a silnicích (KTZ). Cíle, které je vhodné značit na silnicích I. třídy, jsou uvedeny v doporučeném seznamu, jenž tvoří přílohu metodického pokynu. Metodický pokyn se každoročně aktualizuje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky