Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj se stal signatářem Evropské charty bezpečnosti silničního provozu

17. 07. 2008
[id:6749|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Signatařství „European Road Safety Charter“

 

Charta European Road Safety Charter je iniciativou Evropské komise konkrétně Generálního ředitelství pro energii a dopravu (DG TREN), podporující snižování tragických následků dopravních nehod a to způsobem vzájemné spolupráce mezi subjekty působícími v této oblasti v jednotlivých členských zemích, výměnou informací a zkušeností ale i společnými kampaněmi pod logem iniciativy.

 

Charta přímo vychází z bezpečnostního akčního plánu Evropské komise na rok 2002-2010 předloženého Generálním ředitelstvím pro dopravu a energii Evropské komise (DG TREN) a vyjádřeného v bílé knize evropské dopravní politiky.

 Cíle

§        Pomoci zachránit 25 000 životů, tedy snížit na polovinu počet obětí dopravních nehod do roku 2010.

  • Vytvořit povědomí o situaci na poli dopravní nehodovosti.
  • Vyměňovat zkušenosti na evropské úrovni.
  • Prosazovat  iniciativy bezpečnosti silničního provozu v Evropě.

 

Co znamená stát se signatářem European Road Safety Charter

Princip „Brát a dávat“ – Signatář charty přijímá závazek, poskytovat informace a rady ostatním subjektů působícím v rámci charty. Inspirovat a podporovat subjekty působící na poli zvyšování a prevence bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích

Prezentace aktivit – Liberecký kraj signatářstvím charty získá oprávnění používat a vystupovat pod logem European Road Safety Charter,

Cíle – Liberecký kraj se zaváže podílet se na naplňování cílů strategického dokumentu „European Road Safety Action Programme“ (vydán Komisí EU v roce 2003)

Definování aktivit – Při procesu signatářství Liberecký kraj definoval oblasti, kterými se zabývá pro lepší identifikaci v rámci spolupráce mezi signatáři charty.

Charta byla poprvé představena v roce 2004 při příležitosti setkání ministrů dopravy Evropské Unie

 

Komunita signatářů

 

       Již víc než 1000 organizací se stalo signatáři charty.

        Signatáři charty mají jedinečnou možnost výměňovat si zkušenosti a účastnit se workshopů, konferencí a jiných setkání.

        Signatáři mají možnost získat ocenění “Excellence in Road Safety”, které se koná jednou za rok v Bruselu.

„Liberecký kraj se již v loňském roce aktivně podílel na iniciativách Komise formou společně vyhlášených akcí. Příkladem takové společné kampaně bylo vyhlášení prvního evropského dne bezpečnosti na silnicích věnovaného především mladým řidičům (The first European road safety day 2007), který proběhl v dubnu roku 2007 a k němuž se připojil i Liberecký kraj a uspořádal celou řadu akcí, jenž vyvrcholili prezentací činností BESIP LK na Libereckém autosalonu“, uvedl Mgr. Vladimír Richter, člen Rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.

„Signatářstvím charty se Liberecký kraj zavázal podílet se na společném evropském cíli snížit počet smrtelných následků nehod v EU o polovinu do roku 2010 oproti roku 2001. Tato výzva je známá pod heslem „25,000 lives to save“,“ dodává Richter.

V letošním roce se Liberecký kraj stal platným členem charty. Tuto skutečnost ohlásil v průběhu Týdne Bezpečnosti, který pořádal ve dnech 21.4. – 26.4.2008 a v jehož rámci probíhala celá řada aktivit pro podporu a zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.

Webové stránky European Road Safety Charter - www.paueducation.com/charter/

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302