Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj spustil novou aplikaci zaměřenou na systém energetického managementu hospodaření

03. 12. 2014

Liberecký kraj spustil nový modul pro správu svého majetku a majetku, se kterým hospodaří příspěvkové organizace. Modul ENERGIE bude využíván k řízení nákladů v oblasti energií a k naplňování energetické politiky.

Kraj tak může lépe porovnávat spotřeby energií a náklady na vytápění, elektřinu, ale i vodu. „Na základě analýzy dat z modulu ENERGIE budeme systematicky připravovat žádosti do dalších výzev Operačního programu životního prostředí, které se budou týkat snižování energetické náročnosti,“ informuje náměstek hejtmana Marek Pieter.

Všechny zákonem stanovené objekty, které jsou ve vlastnictví Libereckého kraje, mají zpracovány průkazy energetické náročnosti budov (PENB). Vyhodnocením zpracovaných průkazů má kraj objekty rozděleny podle energetické náročnosti:
A - mimořádně úsporné – 1 objekt
B – velmi úsporná -17 objektů
C - úsporná – 24 objektů
D – méně úsporná – 23 objektů
E – nehospodárná – 30 objektů
F – velmi nehospodárná – 18 objektů
G – mimořádně nehospodárná – 6 objektů.

Do zlepšení tepelně technických vlastností budov bylo nejvíce finančních prostředků investováno v resortu školství. „V současné době se ukazuje jako vhodné investice směrovat spíše do zlepšení otopných soustav, to znamená ověřit funkčnost regulací a investovat by se také mělo do nových kotlů,“ říká náměstek Pieter.

Podle PENB potřebují energetickou náročnost snížit i budovy spadající pod resort sociálních věcí, u kterých ovšem může nastat problém, protože objekty jsou členité a v některých případech i památkově chráněné.

Z provozních příspěvků postupně probíhá výměna oken v objektech Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově. „Budovy léčebny jsou konstruovány jako pavilony pro takzvanou „léčbu přírodou“, proto je zlepšení parametrů problematické. Jsme si ale vědomi, že spotřeby energií v objektech léčebny jsou opravdu velké,“ dodává náměstek Marek Pieter.

U objektů, kde již byly kotelny revitalizovány, jsou zde nová okna nebo jsou i zatepleny, musí být zajištěno vyregulování otopných soustav. Vyregulování topných soustav a případně i jejich rekonstrukce jsou doporučovány energetickými specialisty, kteří sestavují závěrečné zprávy pro poskytovatele dotací.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624