Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj udělil řidičům kamiónů pokuty ve výši půl třetího milionu korun

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6354|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje v důsledku dopravních nehod 46 osob. Nejčastější příčinou všech smrtelných nehod je nepřiměřená rychlost. O 38 více, na celkových 413 dopravních nehod, zavinili řidiči pod vlivem alkoholu.  Statistiky zaznamenaly nárůst i u dopravních nehod zaviněných dětmi - cyklisty.

Právě alkohol a rychlost jsou tématy na blížícího se týdne bezpečnosti na silnicích Libereckého kraje, který připravuje Liberecký kraj ve dnech 21. – 27. 4.2008. V této souvislosti je plánována řada akcí, které budou završeny expozicí na autosalonu v Liberci a reálnou ukázkou nehody dne 25. 4. 2008. K této problematice vydává Liberecký kraj informační letáky. První z nich mapuje smrtelné dopravní nehody, které se staly v Libereckém kraji.

 „Chceme ukázat lidem jak nebezpečné je nezodpovědné chování některých řidičů, poukazujeme na hrozivé následky dopravních nehod a jejich množství,“ uvádí Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.

Druhým problémem v Libereckém kraji jsou dopravní nehody způsobené řidiči pod vlivem alkoholu. Tento nešvar našich řidičů zaznamenal v loňské roce nárůst. Nehody způsobené pod vlivem alkoholu mívají velmi závažné následky.

„V roce 2008 byla tato problematika označena za prioritu a společně s Policií ČR a dalšími partnery budeme hledat řešení. Vydali jsme informační tiskovinu o nebezpečnosti jízdy pod vlivem alkoholu. Chceme aby si řidiči uvědomili, že již malé množství alkoholu v krvi ovlivňuje psychické procesy, koncentraci a výkonnost, tedy vlastnosti, které jsou při řízení vozidla nezbytné,“ uvedl Vladimír Richter.

Dalším aktuálním tématem, který chce Liberecký kraj řešit, je porušování bezpečnostních přestávek, dob řízení a dob odpočinku profesionálních řidičů. Takové chování profesionálních řidičů je vzhledem k závažnosti následků dopravních nehod, velmi rizikové. Nesmíme se divit vysokým pokutám, které jsou ukládány za porušování těchto povinností v cizině ale už i v České republice. „Krajský úřad Libereckého kraje uložil dopravcům v roce 2007 2,5 miliónu korun za porušení povinností v této oblasti,“ prozradil radní. Liberecký kraj se podle něj rozhodl jít i cestou prevence. Leták, který byl vydán ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu a Centrem služeb pro silniční dopravu, poukazuje na fakta s dopravní psychologie, zároveň obsahuje zpracování právní normy týkající se dob řízení a přestávek přehlednou formou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky