Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj uzavře smír s Českými drahami

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 04. 2016 14:46
  • Doprava

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje odsouhlasilo na svém dubnovém zasedání návrh smíru s Českými drahami, a.s. kvůli neplnění kvality vozového parku. Obě strany se domluvily na kompromisu, jehož výsledkem bude vyplacení kompenzace Libereckému kraji ve výši 6.994.000 Kč. Částku by České dráhy, a.s. měly uhradit do 30 dnů od nabytí právní moci soudně schváleného smíru.

Spor vedl Liberecký kraj se společností České dráhy, a.s. kvůli tomu, že na tratích Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou a Stará Paka – Libuň dopravce nenasadil vozy s požadovaným audiovizuálním informačním systémem. Tuto povinnost měl podle uzavřené smlouvy od 11. 12. 2011 do 31. 12. 2013, začal ji ale plnit až v červnu 2013. Liberecký kraj proto Českým drahám za neplnění kvality vozového parku vyčíslil smluvní pokutu ve výši 26,9 mil. Kč.

„Vedení kraje se problémem několikrát zabývalo při svých jednáních a jednání vedlo i s dopravcem,“ uvádí krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník. České dráhy, a.s. však přes opakované urgence žádný akceptovatelný návrh Libereckému kraji nepředložily. Rada kraje pak v prosinci 2014 rozhodla o podání žaloby.

Před samotným jednáním soud obě strany vybídl ke smíru, přičemž na jeho uzavření určil lhůtu 60 dnů. „Počátkem dubna nám zástupci Českých drah předložili návrh smíru, jehož podstatou je vyplacení kompenzace ve výši 6.994.000 Kč. Tu dopravce uhradí do 30 dnů od nabytí právní moci. Částka vychází z dodatků, které byly ke smlouvám uzavřeny,“ říká radní Vladimír Mastník.

Zastupitelstvo Libereckého kraje návrh smíru odsouhlasilo. „Liberecký kraj proto nyní uzavře navržený smír, který bude mít formu soudního rozhodnutí a po doručení oběma stranám bude pravomocný. Zároveň kraj dostane zpět až 80 % zaplaceného soudního poplatku,“ dodává hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky