Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj vyměřil Českým drahám pokutu ve výši téměř 3 milióny Kč

14. 02. 2012

 

Na Jizerskohorské železnici by od poloviny prosince mělo jezdit 16 supermoderních vlaků Stadler. Dnes stále chybí dvě soupravy. Liberecký kraj vyměřil Českým drahám pokutu ve výši téměř 3 mil. Kč. Tato částka však nemusí být konečná. Po dodání výkazů za leden 2012 je pravděpodobné, že bude vyčíslena další sankce.

 

Do poloviny prosince jich mělo na Jizerskohorské železnici jezdit šestnáct. Stále chybí dva, ty by podle Českých drah měly být dodány do konce února. Na základě smlouvy vyměřil kraj za nedodržení smluvních podmínek několikamilionovou pokutu. Podle náměstka hejtmana LK pro dopravu Martina Seppa nedošlo ze strany Českých drah jen ke zpoždění dodávky moderních švýcarských souprav, ale i k rozkladu jízdních řádů na některých tratích.

"Na přelomu roku docházelo ke zpoždění a cestující nestíhali navazující spoje. Máme zjištěno, že například na trase Černousy - Frýdlant - Liberec nejezdily vlaky přesně dennodenně," popsal. Nicméně je potřeba zdůraznit, že problémy s opožděným nasazováním souprav je především manažerské selhání, naopak přísné nároky Libereckého kraje na kvalitu dopravy předpokládají opravdu velké pracovní nasazení zaměstnanců dráhy a ti mohou být se svojí prací spokojeni,“ dodal Sepp.

 

Liberecký kraj provedl, na základě výkazů obdržených od ČD, vyčíslení první smluvní sankce za prosinec 2011 (11. 12. – 31. 12.), které přineslo tyto výsledky:

-         na trati Liberec – Harrachov – nasazení vozidel pouze z 4,79% (místo požadovaných minimálně 96%), sankce je počítána za každé procento pod stanovené plnění x 250 (násobek ceny dopravního výkonu dle ustanovení Smlouvy JHŽ) x 123,60 (cena dopravního výkonu pro tuto linku. Výsledkem je sankce vyčíslená na 2 842 800 Kč.

-         na trati Liberec - Černousy - nasazení vozidel z 90,16% (místo požadovaných minimálně 96%), sankce je počítána za každé procento pod stanovené plnění, tj. zde 6 x 250 (násobek ceny dopravního výkonu dle ustanovení Smlouvy JHŽ) x 95,70 (cena dopravního výkonu pro tuto linku. Výsledkem je sankce vyčíslená na 143 550 Kč.

 

Za nedodržení nasazení požadovaných vozidel Stadler za prosinec 2011 budeme u Českých drah uplatňovat smluvní sankci ve výši 2 986 350 korun,“ sdělil Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu LK. 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588