Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zahájil kampaň na podporu technických škol Tech Yes

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5723|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nedostatek pracovníků technických oborů by měl zmírnit nový projekt Libereckého kraje TechYes, jehož cílem je přilákat do učilišť a škol víc žáků. Obává se totiž, že současný nedostatek techniků může ohrozit budoucí konkurenceschopnost regionu. Podle odborníků by v kraji mohly vzniknout stovky perspektivních technických míst, kdyby je měl kdo obsadit. Krajský úřad proto spustil na tiskové konferenci ve středu 17. října oficiální kampaň TechYes, která má přesvědčit školáky, aby se rozhodli pro technický obor.

O novém portálu www.techyes.info, stejnojmenného měsíčníku a smyslu kampaně informovali v zastoupení nemocného náměstka hejtmana pro školství Petra Doležala náměstek hejtmana radim Zika, vedoucí odboru školství Robert Gamba, Luboš Marek, jednatel společnosti WErbung Bohemia, která se na přípravě spolupodílela,   pracovníci odboru Leoš Křeček a Tomáš Pokorný, Markéta Zelinková, ředitelka ISŠ ve Vysokém n. J. a Zdeněk Krabs, ředitel SOŠ a gymnázia na Bojišti v Liberci..

"V regionu, stejně jako v celé zemi, existuje silná poptávka pro absolventech technických profesí. Mladých lidí, kteří by přinesli nové nápady do průmyslových odvětví, je přesto hodně  málo," uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika v zastoupení nemocného Petra Doležala, náměstka hejtmana pověřeného vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu a připomněl, že v kraji v současné době působí 16 středních technických škol. Z 5300 absolventů středních škol je ročně pouze 1500 techniků.

Podle Radima Ziky je Liberecký kraj specifický tím, že strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví a další průmyslová odvětví zaměstnávají přes polovinu tamních obyvatel a technické obory vytvářejí více než polovinu hrubého domácího produktu kraje. Náš kraj je „Podnikům chybějí kvalifikované technické profese, a proto si musejí dělníky dovážet až třeba z Polska. Rádi bychom jim pomohli a kampaní získali pro technické obory už děti ze základních škol,“ dodal s tím, že absolventi technických oborů tu nacházejí uplatnění až osmkrát lépe než ostatní.

Časově neomezená kampaň TechYes má zaujmout děti od deseti let, jejich rodiče, pedagogy, výchovné poradce a zaměstnavatele. Jejím cílem je ujistit školáky, že po vystudování technického oboru najdou v kraji jisté, stabilní a dobře placené místo.

„Na internetových stránkách chceme dětem představit postupně všech 137 oborů, které mohou studovat. Źáci se tu například dozví, kde daná škola sídlí a kolik by si mohli po absolvování oboru průměrně vydělávat,“ vysvětlil Luboš Marek ze společnosti Werbung Bohemia, která kampaň spolu s Libereckým krajem připravila.

„Přinášíme také rozhovory s lidmi, kteří se touto profesí živí, “ doplnil.

Kraj začal v rámci kampaně vydávat měsíčník pro školy a obce a zřídil internetový portál www.techyes.info. Na webu je přehled profesí, informace o tom, kde se dají studovat, kde jejich absolventi najdou práci a jak za ní dostanou zaplaceno. Server má přilákat do technických profesí i dívky, o které mají firmy zájem pro jejich zručnost, pečlivost a systematičnost.

Kampaň oslovuje mladé v jejich žargonu, ukazuje jim, co je čeká v průmyslových firmách, testuje jejich chytrost i bystrost. Na netu www.techyes.info mohou  navíc mladí návštěvníci také stahovat melodie do mobilů

Kampaň bude zatím 50 tisíci měsíčně dotovat Liberecký kraj, časem by na ni měly být využity peníze z fondů Evropské unie. S využitím ČTK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky