Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj získal dalších 11,5 milionů z Fondu Solidarity na škody způsobené povodní 2010

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 10. 2012 16:29
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Fond solidarity Evropské unie byl v roce 2002 založen na krytí nejzávažnějších škod, způsobených zejména přírodními katastrofami. Ministerstvo financí ve spolupráci s Libereckým krajem uspělo s žádostí o dotaci z tohoto fondu a České republice byl udělen finanční příspěvek ve výši 10 911 939 EUR. Rozdělení těchto prostředků podléhá závazné metodice Ministerstva financí ČR.

 

Příspěvek z Fondu solidarity EU je koncipován jako příspěvek veřejným rozpočtům, který je určen na proplácení nouzových opatření nutných k obnovení základních funkcí poškozeného majetku a území vlivem ničivých povodní z roku 2010.

 

Liberecký kraj vytvořil dle závazné metodiky Ministerstva financí ČR souhrnnou žádost o dotaci ve výši 11 413 546,79 Kč, která byla ministerstvem schválena dne 21. 9. 2012. Již 25. 9. 2012 rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje o rozdělení dotace dle závazného distribučního klíče Ministerstva financí jednotlivým obcím a příspěvkovým organizacím, které si o tyto finanční prostředky zažádaly na základě žádosti o dotaci z rozpočtu Libereckého kraje.

 

„Po schválené souhrnné žádosti z konce srpna 2012 ve výši přes 28 milionu Kč je toto již druhý úspěch Libereckého kraje při získávání finančních prostředků pro obce na náhradu škod způsobených povodněmi,“ uvedl náměstek hejtmana LK pro regionální rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský.

 

I nadále probíhá připomínkové řízení k dalším dvěma souhrnným žádostem ve výši přes 50 mil. Kč, na kterých Liberecký kraj spolupracoval s obcemi a jejich příspěvkovými organizacemi. Finanční prostředky, které budou poskytnuty v rámci těchto žádostí, musí být na účtech žadatelů nejpozději začátkem prosince 2012, jak ukládá závazná metodika Ministerstva financí ČR.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky