Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj získal na opravy povodňových škod Fondu solidarity téměř 39 miliónů Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 04. 2012 16:49

Sdílet článek

 

V roce 2011 uspělo Ministerstvo financí ČR se žádostí do Fondu solidarity (FSEU) na krytí škod způsobených povodní v srpnu 2010 na území Libereckého kraje a Ústeckého kraje. Nyní obdržel Liberecký kraj informaci od Ministerstva financí, že uspěl se svojí žádostí o příspěvek na povodňové škody v plné výši a získal bezmála 39 mil. korun.

             „Liberecký kraj počátkem letošního roku uplatnil v rámci první výzvy Fondu solidarity náklady ve výši 38,9 miliónů korun. Jednalo se o opravy pozemních komunikací v souvislosti s prvotním zprůjezdněním poškozených silnic bezprostředně po povodni. Konkrétně se jednalo o silnici II/290 v úseku Frýdlant - Bílý Potok, silnici II/592 Chrastava – Nová Ves a o stavební úpravy staticky narušených mostů. Tyto finanční prostředky byly čerpány z rozpočtu Libereckého kraje. Nyní jsme je získali zpět a použijeme je na předfinancování projektů z Cíle 3,“ oznámil Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu. „Příspěvek z Fondu solidarity, který se nám podařilo získat, kryje 100 % výdajů, není zde požadováno žádné spolufinancování,“ dodal Sepp.

            Příspěvek z FSEU je koncipován jako příspěvek veřejným rozpočtům použitelný na nápravu bezprostředních škod způsobených povodní ze srpna 2010. Prostředky FSEU musí být použity pouze na financování nouzových opatření nutných k obnovení základních funkcí poškozeného majetku a území, které nebyly kryty ze zahraničních zdrojů, pojištění nebo darů a nebyly financovány ze státního rozpočtu. Systém FSEU je založen na zpětném získání dotace, přičemž musí být opravy zrealizovány a náklady uhrazeny, teprve poté je možné žádat o dotaci.

            Tyto finanční prostředky Liberecký kraj dle usnesení Zastupitelstva kraje využije na předfinancování projektů z programu Cíl 3. Konkrétně se jedná se o tyto projekty:Silnice III/27014 Krompach, Juliovka – Krompach a Silnice III/26321 Svor – hranice Libereckého kraje, včetně mostu číslo 26321-3.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky