Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zřídil Fond Student pro nadané děti

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 09. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5578|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj chce podporovat vzdělávání nadaných dětí. Už před čtyřmi lety proto rozhodl o založení Nadačního fondu Libereckého kraje Student. Teprve letos v červenci byl ale z rozhodnutí soudu fond zapsán do nadačního rejstříku. Fond vznikl v souvislosti s uspořádáním prvního Sympozia umělecko-průmyslových škol v červnu 2004 a původně měl podporovat právě talentované děti z těchto škol.

"Nadační fond by měl být podporován z prodeje výrobků sklářských uměleckých škol v kraji a také z prodeje děl, která věnují naše sklárny. Z toho výtěžku by pak měli být podporováni mladí, nadějní a perspektivní lidé," řekl Petr Skokan.

 V budoucnu by ale mohl podle hejtmana fond podporovat i studenty z jiných než sklářských škol. Podpora by měla být otevřena především takovým dětem, kterým přes nadání a talent, nedovolují vzdělání třeba sociální poměry.

Krajští radní už rozhodli poskytnout fondu dar v hodnotě více než 140.000 korun. Do fondu převedli více než 80.000 korun, které kraj získal dražbou děl z prvního sympozia uměleckoprůmyslových škol a také prodejem děl, jež věnovaly některé sklářské firmy. "Zároveň jsme do fondu převedli díla z letošního sympozia v hodnotě téměř 60 tisíc, která do dražby teprve půjdou," řekl hejtmanův ekonomický náměstek Karel Dolejší.

Mezinárodního sympozia se letos v Liberci zúčastnilo na osm desítek dětí z uměleckých škol nejen z Česka, ale i z Bulharska, Francie, Německa, Polska, Řecka, Slovenska, Itálie a Finska. Společným tématem byly Doteky. Jakým způsobem je studenti pojali, mohla posoudit i široká veřejnost na výstavě, která v Severočeském muzeu v Liberci skončila o minulém víkendu. Děti tvořily skleněné objekty, návrhy medailí, šperky i skleněnou bižuterii. Právě tato díla budou mít zájemci možnost získat v dražbě. Kdy se uskuteční, však zatím není rozhodnuto, dodal Dolejší. První příspěvky studentům rozdělí podle něho fond zřejmě příští školní rok.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky