Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberečtí žáci pojedou v úterý 13. 9. 2011 do školy na kole

07. 09. 2011

 

Učitelé ZŠ Švermova, ZŠ 5. května, ZŠ Lesní, ZŠ Na Perštýně – DOCTRINA a ZŠ Jabloňová spolu s organizátory akce Škola na kole – SEV DIVIZNA, Auto*mat, Cyklisté Liberecka, Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje a Centrum Generace připravili pro přibližně 120 žáků a jejich učitelů interaktivní vzdělávací program s cyklistickou tématikou. Ta se uskuteční v úterý 13. září.

„Není mnoho školáků, kteří by v Liberci jezdili do školy na kole. Pro většinu z nich je překážkou nebezpečná cesta, nepřehledné křižovatky nebo hustý provoz. Akce Škola na kole, která se měla konat letos 3. května, ale vinou sněhové vánice byla přesunuta na 13. září,, si klade za cíl ukázat žákům vybraných pěti libereckých základních škol možné bezpečné trasy mezi školou, centrem města a dopravním hřištěm a naučit je zásady bezpečné jízdy,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

 

Součástí programu bude též společná cyklojízda. Akce se uskuteční ve spolupráci s Městskou polici a Policií ČR, kteří budou dbát na bezpečnost cyklistů. Žáci vyjedou ráno od své školy ve skupině ke krajskému  dopravnímu hřišti, kde absolvují dopolední program – „cyklistický šestiboj“. V rámci šesti stanovišť si děti zopakují pravidla bezpečné jízdy na kole městem, dozví se o základech údržby kola, vyzkouší, jak správně přivolat záchrannou službu, či vytipují bezpečnou cestu na kole do školy. (viz program níže).

Důležitou součástí této akce bude také sesbírání postřehů, návrhů a přání malých cyklistů k dopravě na kole v Liberci. Přibližně v 11:15 až 11. 30 hodin všechny děti za doprovodu učitelů, zástupců rodičů a strážníků odjedou na kole z dopravního hřiště před radnici, kde se setkají se zástupci města a předají jim své postřehy a návrhy. Společná jízda na kole je určena též pro i por cyklisty veřejnost.

„Na Benešovo náměstí v rámci Dne bez aut nás všechny přijedou podpořit například Ready Kirken, Světlana Nálepková a mnoho dalších umělců. Vyzývám občany,  vezměte děti, nechte auto doma a přijďte se skvěle pobavit. Na své si určitě přijdou hlavně děti, pro které náš Tým silniční bezpečnosti připravil naučný a současně zábavný program,“ zve náměstek hejtmana.

Cílem této akce je podle něj ukázat dětem možnosti a zásady bezpečného pohybu cyklisty městem a zároveň liberecké radní upozornit na zatím nedostatečně řešenou otázku cyklodopravy ve městě.

Letošní úvodní ročník Školy na kole se, se zřejmě stane každoroční akcí a je snaha, aby se do  této zážitkové akce zapojilo co nejvíce libereckých škol.

Více informací najdete na: http://vzdelavani.auto-mat.cz/2011/08/skola-na-kole-liberec/

                                                       

 ŠKOLA NA KOLE,

Předběžný program

 

Cyklojízda a vzdělávací program na hřišti

7:30                           Sraz u škol

8:00                           Odjezd od škol

8:45                           Příjezd k fotbalovému stadionu, zaparkování kol a odchod na dopravní hřiště

9:00 – 11:00                         Výukové aktivity na hřišti (Počet dětí cca 120, budou rozděleny do 6 skupin po 20 dětech - 6 stanovišť – 20 minut na každém)

   1. Červený kříž - zdravotní výchova (první pomoc při autonehodě)

   2. Tým silniční bezpečnosti - údržba kola a povinná výbava

   3. Tým silniční bezpečnosti - viditelnost na silnici + základní pravidla jízdy na kole

   4. AUTO-MAT - Ráno vstanu a změním svoje město – formulace dopravně rizikových míst ve městě (předání požadavků dětí radě města)

   5. DIVIZNA – Proč kolo? (pozitiva a negativa dopravních prostředků kolo vs. auto)

   6. CYKLISTE LIBERECKA - Kudy vede bezpečná cesta do školy?

11:15                         Odchod od hříště ke kolům u fotbalového hřiště

11:30                         Odjezd od fotbalového hřiště směr radnice

12:00                         Příjezd k radnici

12:00 – 12:30 Program u radnice

   Předání návrhu změn školáků radě města

   poděkování všem účastníkům cyklojízdy za účast (možný doprovodný program – freestylová show na kole)

12:30                         Rozjezd zpět do škol za doprovodu organizátorů

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588