Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Lidem v Libereckém kraji se zvýší minimální mzda

05. 10. 2015

Po pozitivní zprávě o nárůstu průměrné mzdy v Libereckém kraji ve druhém čtvrtletí letošního roku o téměř čtyři procenta, přichází i naděje na zlepšení situace zaměstnanců, kteří pracují za minimální mzdu. Ta se bude s platností od 1. 1. 2016 rovněž navyšovat. Zvýšení mezd se dočkají také zaměstnanci, kteří pobírají invalidní důchod. 

„Jsem velice ráda, že se návrh povedl prosadit a že se lidem s  omezením dostane alespoň o trochu lepších podmínek k životu, které mají mnohdy z podstaty svého postižení již tak dost obtížné,“ říká Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci.

V případě měsíční mzdy půjde o nárůst z 9 200 Kč na 9 900 Kč. U hodinové minimální mzdy je to potom z 55 Kč na 58,70 Kč. V případě zdravotně postižených stoupne mzda z původních 8 000 Kč na 9 300 Kč. Valorizaci schválila vláda na základě materiálů předložených ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou.

Vláda na svém jednání v květnu 2015 schválila Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015-2020. V tomto materiálu je obsaženo opatření, které má odstranit nerovnoprávné postavení osob se zdravotním postižením v odměňování minimální mzdou.

„Celkově jsem pro obecné zvyšování mezd, protože vyjít s minimální mzdou je v dnešní době skoro zázrak. Měli bychom se snažit nastavovat takové podmínky, které jsou důstojné bytí a žití občanů, a to nejen zdravotně postižených, ale i těm, kteří nemohou nalézt lépe placené zaměstnání a musí vyjít s minimální mzdou a jsou mnohdy rádi, že ji vůbec mají. Je naší povinností se snažit, aby zaměstnavatelé respektovali zvyšující se životní náklady, a pokud to sami nedělají, pak musí zakročit stát,“ vyjádřila se ke schválení Lenka Kadlecová.

Při schválené valorizaci minimální mzdy lze v roce 2016 předpokládat zvýšení jejího podílu k průměrné mzdě na 36 %.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215