Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Likvidace zbytku odpadů v Arnolticích může začít, kraj získal dotaci od státu

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 19. 08. 2015 11:31
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Likvidace druhé části nelegálních odpadů z lokality Arnoltice – Bulovka začne ještě letos. Liberecký kraj dostal na odstranění odpadů dotaci ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), z prostředků Národního programu životního prostředí pro rok 2015. Z celkové sumy cca 9,5 milionu korun, potřebné na likvidaci zbývajícího množství odpadů, poskytne SFŽP kraji částku ve výši 79%.

„Rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků za SFŽP jsme obdrželi tento týden. Přípravě žádosti o dotace jsme se intenzivně věnovali a nyní začínáme připravovat výběrové řízení na dodavatele služby. Likvidaci odpadu na Bulovce považujeme za naši prioritu,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

V lokalitě Arnoltice – Bulovka zbývá zhruba 4,5 tisíce tun odpadu, převážně komunálního, v halách i ve volném prostoru jsou nahromaděny textilie či auto plachty. „Povedlo se nám získat téměř 80% částky potřebné pro odstranění odpadů, zbývajících 20% zaplatí Liberecký kraj, tedy přibližně 2 miliony korun. Definitivní částka, která bude vynaložena na likvidaci, však vzejde až z výběrového řízení a předložených nabídek uchazečů,“ vysvětlil Josef Jadrný.

Kraj vyhlásí výběrové řízení na zpracovatele likvidace v nejbližší době, nyní se pracuje na zadávacích podmínkách. Cílem je vyhlásit otevřené řízení a oslovit co nejvíce firem. K samotné likvidaci by mělo dojít na přelomu let 2015 – 16.

První část odpadů v areálu Arnoltice – Bulovka byla zlikvidovaná na začátku letošního roku. V rámci I. etapy sanačních prací bylo odvezeno 4 499 tun odpadu, z toho 976 tun textilu a 3 523 tun plastů. Likvidace celkem přišla na 320 tisíc Euro, tedy téměř 9 milionů korun. O organizaci celé akce se postarala německá agentura SAA (Sonderabfalagentur Baden-Württenberg GmbH), kterou pověřilo Ministerstvo životního prostředí spolkové země Bádenska – Württenberska. Většina odpadu totiž byla nelegálně do České republiky a konkrétně Arnoltic dovezena ze Spolkové republiky Německo, a tak se po vzájemných dohodách o jeho likvidaci i financování postarala sousední země. Agentura také zorganizovala výběrová řízení na nakládku a odvoz odpadu i jeho využití ve spalovně. O likvidaci druhé části se postará výhradně Liberecký kraj.

Uvolněné a vyčištěné prostory soukromého majitele, jejich vlastník využívá jako sklad uhlí a pronajímá je dalším zájemcům. „Peníze vynaložené na likvidaci se budou i nadále vymáhat po původních majitelích, kteří navezení nelegálních odpadů dopustili,“ dodal Josef Jadrný.

Skládka nelegálního odpadu v Bulovce je jedinou, jejíž likvidaci Liberecký kraj financuje. Přihlásil se k tomu po předchozí dohodě s Českou inspekcí životního prostředí a díky možnosti čerpání financí ze státních fondů. V roce 2014 uzavřel dohodu se sousedním Německem, které přistoupilo na zaplacení a odvezení významné části odpadů, neboť většina z nich pochází právě ze sousedního státu. „V republice je podobně zatížených míst s nelegálními odpady celá řada. V Libereckém kraji byla dříve skládka ještě v Sosnové a 1.000 tun odpadu je v Ralsku,“ doplnil Josef Jadrný.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky