Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Litoměřický biskup přijel na přátelskou návštěvu Libereckého kraje

03. 06. 2011

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant přijel včera na pozvání hejtmana Stanislava Eichlera na přátelskou návštěvu Libereckého kraje. Setkal se s hejtmanem v sídle Libereckého kraje, prohlédl si město Liberec z vyhlídky v 17. patře budovy, setkal se s primátorkou Liberce Martinou Rosenbergovou a jejími náměstky a poobědval na Ještědu.

„Jeho Excelenci, biskupa litoměřického jsem pozval na přátelskou návštěvu Libereckého kraje již při mé poslední návštěvě Litoměřic v březnu. Pan biskup jezdí do našeho kraje často, ale doposud nebyl například na Ještědu,“ řekl hejtman.

V sídle kraje vedl hejtman s Mons. Janem Baxantem přátelskou neformální diskusi na téma jejich setkání při církevních obřadech v různých místech našeho kraje. Vzpomněli také osobnost nedávno zemřelého pátera Miloše Rabana, kterému udělil hejtman svou Poctu pro významnou osobnost našeho kraje v roce 2010.

V diskusi narazil hejtman také na neutěšený stav některých církevních památek a současné spory ohledně financování jejich provozování a oprav.

„Nyní se opět otevírá otázka financování církevního majetku. Mrzí mě, že ještě dvacet let po revoluci je tento problém stále problémem. Stát by již měl dojít k nějakému výsledku,“ řekl hejtman.

Litoměřické biskupství je na rozlohu největší v republice a spravuje 1135 kostelů a kaplí ve 437 v farnostech z celkem pěti krajích.

Mons. Jan Baxant také vyzdvihl práci profesionálních i dobrovolných hasičů a řekl, že jejich práce by měla být veřejností lépe hodnocená.   

Po přátelské diskusi si Mons. Baxant prohlédl Liberec z vyhlídky v 17. patře budovy sídla Libereckého kraje a označil Liberec jako sebevědomé a nenapodobitelné město.

Následovala návštěva liberecké radnice, kde se Mons. Jan Baxant v doprovodu hejtmana Eichlera setkal s primátorkou Liberce Martinou Rosenbergovou a jejími náměstky při přátelské besedě a prohlídce reprezentačních prostor radnice s výkladem historie radnice. Závěrem liberecké radnici požehnal.

Poslední zastávkou návštěvy litoměřického biskupa byl Horský hotel Ještěd, kde si v doprovodu hejtmana prohlédl okolní krajinu a poobědval.

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624